Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари те се внасят в цветарник с температура 10-12°С, за да образуват леторасти, годни за резници. Вкореняването на резниците започва от март и продължава до май.
Резниците се режат на два възела, като листата се съкращават силно, като се запазва само около 1/3 от петурата на листа. След това растенията се оставят във вкоренилище с температура на пясъка 14-15 градуса, като се поддържа висока въздушна влажност. Те трябва да се засенчват и да се пазят от завяхване. Вкореняването става за 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат в сандъчета или направо върху стелажа на разстояние 10 см едно от друго. По–късно те се засаждат последователно в саксии № 11 и 15-18. През май хортензиите се засаждат в открита специално подготвена леха. През лятото растенията се оставят на пълно слънце и се поливат изобилно. До есента леторастите трябва да узреят и всеки от тях да завършва със силно развита пъпка.
За да се осигури узряването на рано цъфтящите вариетети, през август те започват да се засушават. Засушаването става постепенно, така че да не се допусне завяхване на листата или сбръчкване на клончетата. При късно цъфтящите вариетети почивката е от септември – октомври. По същото време растенията отглеждани в свободна почва се засаждат в саксии. Листата на пресадените растения обикновенно окапват преди започване на студовете. Ако в този момент някои от тях са все още запазени, те се изрязват, за да се избегне загниването им през зимата. При изрязването дръжките на листата се запазват . По-късно те пожълтяват и сами окапват.
Преди започване на студовете растенията се прибират в дълбок студен парник при температура 5-6°С и от време на време се овлажняват.
Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...
В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се ...
Младите дръвчета през месеца се подхранват с амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор. За ефекта от подхранването от първостепенно значение е постоянното поддържане на умерена...
Мнозина млади цветари имат такава мечта - да цъфне зюмбюл посред зима в стаята им. Тази възможност е преминавала много пъти през съзнанието ви, когато сте слушали за помпозната думичка форсаж на луков...