Градина » Торене на тревните площи

 Торене на тревните площи

Торенето на декоративните тревни площи се налага от ежегодното и многократно изнасяне на хранителни вещества при косенето на тревата. Честото поливане също е причина за обедняване на почвения слой. В резултат на това тревната площ буренясва, растежът й се забавя, оплешивява, намалява сухоустойчивостта й. За да се възстанови недостигът на хранителни елементи, трябва да се внасят органични и минерални торове.
Необходимостта на основните хранителни елементи може да се определи на око - по външния вид на тревата. При липса на азот, тя е с жълто-зелен цвят, долните листа изсъхват и придобиват светлокафяв цвят. При недостиг на фосфор развитието на младите треви се задържа, долните листа тъмнеят и пожълтяват и когато изсъхнат, са тъмнокафяви или с черен цвят. При недостиг на калий средните и долни листа започват да жълтеят откъм върха и при това по краищата на листата се появяват петна и те отмират.
За торене се използват органични и минерални торове. Органичните торове могат да се внасят периодично през 3-5 години. Разпръскват се на ивици, широки от 1-1,5 м, равномерно по повърхността на тревната площ.
Сега широко се използва торенето с минерални торове на декоративните градини. Примерната норма за подхранване на интензивно поддържани тревни площи с азот е 2 пъти годишно по 3 кг/100 кв. м. Комбинираният тор е 3-4 кг на 100 кв. м, 2-3 пъти годишно. Фосфорното подхранване със суперфосфат се прави есен, при зазимяване на тревата. Необходимото количество е в границите от 3-7 кг на 100 кв. м.

Как да го направим:

- торът да се разпръсква равномерно, машинно или ръчно, така че на всеки квадратен сантиметър да се пада по една гранула - визуално;
- разпръскването се прави върхо окосена трева;
- след всяко подхранване се полива с вода;
- торовете да се разпръскват рано сутрин или вечер;
- при всяко разпръскване се вземат предпазни мерки: работникът да е с предпазна маска, плоски защитни очила, ръкавици, работно облекло;
- след привършване на работата лицето и ръцете се измиват добре със сапун и вода.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Премахвайте редовно ластуните на ягодите

Характерна особеност в анатомията на ягодата е образуването на ластуни. Така се наричат видоизменените стъбла, коит израстват от пъпки, разположени в пазвите на листни дръжки. Наричат ги още и мустаци...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...

Просветлете короната на овошките

След като дървото е дало 1-2 обилни реколти, се правят резитби за плододаване. В началото те са съвсем ограничени. С увеличаване на плододаването стават повече. Короната се сгъстява, затова е нужно ...

Начало