Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадемите, кайсиите, прасковите, черешите, пък и на други костилкови видове често набъбват. Ябълките и крушите се развиват по-късно и от тях калеми може да се вземат и през февруари. Но това ще е последна възможност и за да увеличите шанса си, започнете отсега.
За предпочитане е да вземате калемите от млади дръвчета, в качествата на чиито плодове сте се убедили. За целта се използват добре узрели едногодишни леторасти, но не и развилите се от спящи пъпки, т. нар. лакомци. Изрязват се от огряваната от слънцето страна.
Калемите се свързват на снопчета от всеки сорт по отделно, като се посавя и етикет с името на сорта и други данни по желание (напр. датата и мястото, от което са взети). Съхраняват се успешно в леко влажен пясък в специална трапчинка, покрита с пръст. Най-доброто място за такова съхранение е северната страна на постройка, където температурните колебания в края на зимата не са много чувствителни. Може да се използа и студено избено помещение.
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...
Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виоле...
Ако искате да берете в собствената си градина този съблазнителен плод, има няколко начина да се сдобиете с къпинов храст. Ще ви представим най-лесните от тях: От върха тръгва ново растение Ч...
Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове...