Градина » Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

 Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по проводящите съдове, отиват в короната на дървото. Хранителните вещества, които се връщат по кората, не могат да преминат през отрязания пръстен и се натрупват в горните части. Така се образуват повече плодни пъпки, а ако вече има завръзи, плодовете стават по-големи и по-бързо узряват. Точно сега е времето за тази операция. Отрязаният пръстен не трябва да е по-широк от 1 см. Раната се замазва с овощарски мехлем.
Оголването на дървесината обаче може да причини изсъхване на клона. Това най-често се случва при костилковите видове – вишни, череши, праскови, сливи. Вследствие на колцуването хранителните вещества не могат да стигнат до корените и те отслабват. Оттук и цялото растение не може да издържи на неблагоприятните зимни условия и да изсъхне. Така че колцуването е подходящо само за силно растящите сортове ябълки и круши, които са със забавено встъпване в плододаване.
За да се фпредпази дървото от проникването на гъби и бактерии през раната, добре е да направите разрезите по-далече от основата на клонката. Ефекта на колцуването може да постигнете и по друг начин: Рано напролет, преди да започне сокодвижението и преди да са се развили дърветата, завържете с тел или мека ламаринка мястото, което сте избрали за колцуване. С нарастването на клона ще се получи пристягане и това ще затрудни преминаването на хранителните вещества към корена. Внимавайте, ако не освободите клона в края на вегетацията, той ще изсъхне.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Мястото на рамондията е в алпинеума

Рамондия (Ramondia), известна още като рамонда се отнася към сем. Gesneriacea. Към този род принадлежат 3 вида, произхождащи от Южна и Югоизточна Европа. За нас от значение е видът, който е ендемит...

Гергината - буйният танц на цветовете

В средата на лятото из градините започва яркоцветното буйство на гергините и продължава до първите слани. Историята на пищните красавици е твърде драматична. В родината си - Мексико, са били отглеждан...

Ягодите залагат вече плодни пъпки

И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...

Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не ...

Начало