Градина » Как да си завъдите ктенанте?

 Как да си завъдите ктенанте?

Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, събрани заедно) имат остри шипчета и приличат на гребен. Дръжките на листата са изправени и разчленени. Листата са големи, целокрайни, асиметрични, овални или овално-удължени. Те са дълги около 40 см, от горната страна са с кадифена повърхност и със зелени шарки, а от долната са виолетови или винено-червени. Вечер листата се изправят. Цветчетата на ктенантето са дребни, невзрачни, бледо-лилави, но прицветниците са впечатляващи.

Отглеждане

Настанете растението на проветриво място, но без въздушни течения. Осигурете му прошарена сянка и го защитете от прякото слънце и въобще от прекалено силната светлина, защото листата му ще избледнеят. Оградете саксията с влажен торф, за да повишите въздужната влажност. Редовно пръскайте листата. Подържайте почвата влажна, като поливате с хладка филтрирана вода. През зимата ограничете поливането. През пролетта и лятото торете на всеки 2 седмици – това е важно за шарките на листата.
Ктенантето има нужда от постоянна температура между 18 и 20 градуса. Ако температурата падне под 15 градуса, листата се отпускат и стават уязвими за вредители.

Размножаване

Разделяйте растенията, когато ги пресаждате. Покрийте саксията с новото растение с полиетилен и поддържайте достатъчно топлина, докато се захване.

Проблеми

Ако листата се завиват и покафеняват, причината е ниска въздушна влажност.
Ако се появят лепкави отлагания по долната страна на листата, значи растението е нападнато от листни въшки. Изтрийте листата с влажна кърпа и напръскайте с инсектицид.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Желатинът поглъща танина във виното

След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...

Подгответе парника за тиквичките

За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...

Подгответе дръвчетата за зимата

Приключва вече вегетацията на овощните култури. След като приберете плодовете им, трябва да подготвите растенията за зимата. Ниски температури често повреждат плодните дървета у нас. Няма да е толкова...

Садете фиданки преди да разпукнат пъпките

Още не е късно да засадите плодно дръвче, стига да не са набъбнали и разпукали пъпките. Трябва обаче да свършат зимните студове. Пролетното засаждане е за предпочитане в районите с къса, дъждовна и хл...

Начало