Градина » Време е да се погрижите за мушкатото

 Време е да се погрижите за мушкатото

Това толкова обичано цвете също се нуждае от внимание. То цъфти от пролеттта до есента всяка година, ако прекарва зимите в прохладно и светло помещение.

Премахнете цветовете!
Изрежете цветоносите, независимо от това дали има цветове или са се образували пъпки. Това ще помогне на растението да съхрани енергията си.

Откъсвайте застарелите листата!
Повечето листа на мушкатото през зимата увяхват. Внимателно откъсвайте пожълтелите и завехващи листа. Не ги изрязвайте с ножица, за да не останат да стърчат сухите дръжки.

Не подценявайте резитбата!
За да се радвате на кичести растения, през пролетта трябва да ги подрежете силно. Запазва се само основата на разклоненията. Върховете на клонките могат да се използват като резници за вкореняване.

Поливайте много пестеливо!
За мушкатото е подходящо светло помещение с температура 5-12 градуса. През зимата то ще мине без ярко осветление, затова можете да го поставите далече от прозореца.
През студените месеци поливайте рядко, защото това растение натрупва запаси валага в стаблата си и ги използва дълго. Почвата в саксията трябва да бъде само леко овлажнена и до следващото поливане повърхността й напълно да е изсъхнала. До март подхранването е изключено.

Автор: Светла Желязкова

Представяме Ви:

Как да озеленя пустееща земя?

Голямата площ може да се озелени с почвопокривни растения, които достатъчно бързо ще образуват плътен килим от листа и цветове. Няма да ви се налага и да чистите плевелите дори: почвопокривните растен...

Фъстъците са готови за прибиране

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80%, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Т...

Ако ви потрябва селим

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...

Погрижете се за сакъзчето

Цяло лято и чак до късна есен един или няколко от многобройните сортове сакъзчета украсяват терасите. Това непретенциозно цвете е добре познато, но определено не омръзва и не изглежда банално. Ако се...

Начало