Градина » Къде да засадим клематисите

 Къде да засадим клематисите

Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове, в низини, където се застоява влагата, при ограничено място, особено около дървета и храсти.
Не се препоръчва да садите клематисите близо до стените на домовете и постройките, тъй като снеготопенето започва именно от тези места и растенията може да измръзнат.
За да е красива градината ви с клематиси от пролетта чак до студовете, е желателно да разположите на участъка си растения с различен срок на цъфтеж. Подборът на цветовата гама зависи само от вас.
Клематисите могат да растат без пресаждане до 15-20 години, затова е важно правилно да планирате участъка.
Клематисите понасят добре пресаждането, затова ако си купите няколко екземпляра и ги засадите за доотглеждане в леха, след 1-2 години можете да ги настаните на постоянното им място. Сложете кореновата шийка на дълбочина от 3 до 8 см в зависимост от етапа на развитие на растението. След засаждането подрежете, като оставите 2-4 от най-долните пъпки, полейте с вода, подсипете с угнил оборски тор или торф.
При засаждането на постоянно място разстоянието между растенията трябва да бъде 0,7-1,5 м. След засаждането задължително поставете опора, която може и да е временна и вържете растението към нея.
Растенията, които са купени с открити корени, е най-добре да се садят през пролетта. Най-надеждно е да си купите клематиси в полиетиленови чашки, контейнери, със закрита коренова система. Такива екземпляри се прихващат великолепно. Тях можете да си купувате и садите през целия сезон, до октомври.
Веднага след засаждането засенчете растения и ги защитете от вятъра. Поливайте ги, но не ги заливайте. Разрохквайте почвата и чистете от плевели.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Предпазете лозите от бактериален рак

Това е силно вредносна болест по лозата. Проявява се като брадавици или буци с различна големина по всички органи на лозата. Те се образуват от разрастване на болната тъкан. Туморите могат да са едини...

Отгледайте си ябълка от семеначе

В купа с компост от семе поникна някаква ябълка. Трябва ли да я облагородявам или тя ще се развие добре и без тази операция? От подобно семеначе можете да формирате каквото ви е удобно. Но е нев...

Какво представлява лириопата?

Лириопата (Liriope) или стайното врабчово грозде е некапризно коренищно растение. Съцветията му приличат на врабчово грозде, но са лилави на цвят. Възрастният храст изглежда великолепно, благодарение ...

Листата алармират за болести

Губят блясъка и изглеждат безжизнени Вероятната причина е твърде силната светлина, възможно е това да се дължи и на червения паякообразен кърлеж. Дори здравите зелени листа могат да изглеждат изб...

Начало