Градина » Запознайте се с гигантските бегонии

 Запознайте се с гигантските бегонии

Към гигантските бегонии се отнасят два вида. Видът бегония кокинеа (Begonia coccinea) има брадеста коренова система. Разклоняващите се стъбла може да достигнат 2 м, като на ширина се разпростират близо до 1 м. Листата са силно удължени, със заострен връх. Те са опушено-зелени, с червеникав оттенък. Едрите до 3 см в диаметър цветове са събрани в гроздовидни съцветия с коралово-червена багра. Цъфтежът е изобилен от март до октомври.
У нас по-често се среща бегония коралина (В.corallina). Кореновата система е брадеста. Стъблото е до 2 м високо. То слабо се разклонява, като достига ширина до 40-50 см. Горната повърхност на удължените заострени листа между жилките е осеяна с блестящи сребристи точки, а отдолу е червеникава. Интензивно розово-червените цветове са 2 см широки, подредени в рехава метлица. Цъфти от май до декември.
С най-голяма популярност сред хибридите се ползва т. нар. бегония Луцерна. Оформя се като висок полухраст. Стъблата са добре облистени. Листата са 15-25 см дълги и 9-15 см широки. Цветовете са розово-червени, достигат до 3,5 см в диаметър. Събрани са в дълги до 15 см съцветия, леко увиснали надолу.
Бегония Луцерна не е много взискателна към факторите на околната среда, затова се отглежда сравнително лесно. Оптималната температура за развитието й е 16-18С. Светлината трябва да е изобилна, но растенията да не бъдат пряко огрявани от слънцето.
Ценно качество на тази бегония е, че устоява на сухия въздух в стаите с парно отопление. Нещо повече, понася слабо замърсяване и опушване на въздуха. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, за да се осигурява изхранването на тези бързо растящи и достигащи грамадни размери стъбла.
Бегония Луцерна трябва да се полива често, така че почвената смес винаги да е влажна. Но тя не понася застояване на вода в подложката, затова внимателно дозирайте количеството на поливната вода! При необходимост прикрепвайте растенията към красива подложка.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Блатна хризантема може да завъдите и през зимата

Блатната хризантема (Chrysanthemum paludosum) може да ви радва с цвят от средата на годината до настъпването на мразовете. Тя представлява нискорастящо, почвопокриващо растение от семейство Сложноцвет...

Преди резитба проверете пъпките на лозата

През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се у...

За киселото зеле се погрижете отсега

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата. За късното главесто зеле семената се...

Подгответе мястото за тиквите

Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...

Начало