Градина » Градината ще цъфне и без разсад

 Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късно от засадените с разсад.
Лехите за едногодишните цветя се подготвят обикновено през есента – прекопават се и се наторяват. В края на април – началото на май се посяват семената. Ситните семенца обикновено се смесват с пясък в пропорция 1:10. Тази смес се сее в браздички и леко с дъсчица или или трамбовка се притиска към почвата, после се полива с лейка със ситна мрежа. По-едрите семена, като тези на астрите и шибоя, се сеят без смесване с пясък на дълбочина 0,5-1 см, семената на латинката – до 1,5 см. Леко се покриват с наторена пръст. Щом се появят първите истински листенца, кълновете се разреждат – слабите растения се изтръгват. Тази процедура се повтаря още веднъж, когато растенията достигнат 8-10 см височина. Следва първото подхранване – 10-15 г амониева селитра на кофа вода. Периодично почвата с растенията се разрохква, плеви и мулчира.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте разсада за ранно зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими за ед...

Не садете малък лимон в голяма саксия

От цъфтежа до брането минава година Как да хвана лимон - от семка или от растение е по-добре? - пита Стефка Попова от Перник. Лимоните се размножават вегетативно и семенно. Семенно размножа...

Спрете да поливате дините, щом оформят плод

Основните грижи през месеца са насочени към поддържането на необходимия воден режим и провеждането на редовни растителнозащитни мероприятия. При ранното производство на дини първите плодове започват д...

Боровинки в дворната градина

През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на ви...

Начало