Градина » Кога и как се подрязва мушкатото?

 Кога и как се подрязва мушкатото?

Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резитба, като на всяко здраво стъбло се оставят не повече от 2 до 5 пъпки (в основата на всяка листна дръжка се образува нова пъпка) и така се получават гъсти и обилно цъфтящи екземпляри. Прави се и пресаждане в нова почвена смес, съставена от добра градинска пръст, листовка, угнил оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. На дъното на съдовете винаги се прави и добър водопропусклив слой от парченца счупена керемида и промит речен пясък.
От изрязаните части на старите стъбла се правят резници, които се поставят за вкореняване (по 4 до 6 броя в саксия с влажна почва). Саксията се покрива с полиетиленов плик или прозрачен съд и се поставя на светло и слънчево място и съвсем леко почвата се овлажнява. Така за 2-3 седмици резниците се вкореняват.

Важно е да знаете

• Обикновените мушката и сакъзчетата (т.нар. бръшлянолистни или алпийски мушката) най-обилно цъфтят през първата година след отглеждането си от резници. При тях в следващите 2-3 години при добри грижи цъфтежът отново може да е обилен, но след това растенията трябва отново да се подмладят. Може да се оставят едно или две от вид или сорт за майчини, от които да се свалят резници за вкореняване.
• Кралските мушката, по-известни като английски или едроцветни, достигат своята най-голяма красота на втората или третата година след засаждането си. Затова при тях не трябва да се извършва никакво подрязване, защото цъфтежът им ще се влоши.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Използвайте бира срещу голите охлюви

Голите охлюви живеят във влажна среда. Обитават местата с по-голяма почвена и въздушна влажност, с по-гъста растителност, огрявани недостатъчно от слънцето. Те са многоядни, но най-често се появяват п...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Побързайте да засадите патладжана

Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока ...

Бъдете внимателни с подхранването на цветята

Обикновено за подхранване на стайните растения се използват различните препарати, които се продават в цветарските магазини. Всички те са съпроводени с указания за ползването им, но не трябва да се съ...

Начало