Градина » Преди резитба проверете пъпките на лозата

 Преди резитба проверете пъпките на лозата

През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се установява, когато те набъбнат. Но може да разберете това и по-рано. Когато преминат силните студове, съберете 30-40 пръчки. Те се отрязват до основата, поставят се в съд с вода, потапят се на 10-20 см. Оставят се в топла стая. След една седмица се проверява състоянието на пъпките и на пръчките.
Прережете пъпките и внимателно ги огледайте. Здравите са със светло-зелен цвят. Силно измръзналите са тъмнокафяви. При по-слабо поразените от мраза средната пъпка в зимното око е кафява, но страничните са зелени. При силно измръзване трябва да се провери кората и дървесината на пръчката, а също и стъблата и рамената.
Ако повредата е 100 % , на очите, ликото и дървесината на пръчките, стъблата и рамената не се прави резитба. При слаба повреда - 10-15 %, се прави нормална резитба. При 30-40 % измръзване се оставят двойно повече очи на лозата, с повече плодни звена. Ако измръзването е по-голямо, се реже само на чепове с по две очи. След израстването на леторастите се оставят необходимите за резитбата през следващата година. При всички степени на измръзване на лозите е задължително филизенето. С него ще се регулира силата на лозата и плододаването й.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не поливайте разсада вечер

Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува ...

Късните домати заслужват внимание

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...

Начало