Градина » Дървесина, твърда като желязо

 Дървесина, твърда като желязо

Желязното дърво (Parrotia persica) е листопаден вид от сем. Камамелидови. Среща се в широколистните гори в Азербайджан и Северен Иран до 1000 м надморска височина. Листата му са кожести, яйцевидни и обратно яйцевидни. Цветовете са събрани от 2 до 5 в снопчета или главички по върховете на леторастите. Цъфти преди разлистването. Плодът е овална кутийка, а семената са яйцевидни, светлокафяви, блестящи. Узрява през септември - октомври.
Размножава се чрез семена и вегетативно - чрез стъблени и пънни издънки, отводки или зелени резници.
Това е топлолюбив и сенкоустойчив вид. Не е взискателен към почвените условия, но предпочита влажните почви. Друга характерна особеност е, че има бавен растеж и дълъг живот - до 200 години.
Дървесината на ствола е с бледочервен цвят, теснослойна, плътна, тежка, здрава, близка по качества до чемшира. Употребява се в стругарството и дърводелството.
У нас се култивира в ботаническите градини на открито.
С наименованието желязно дърво се наричат и други дървета с твърда дървесина: Musa ferrea, което расте в Индия, Ixora ferrea, разпространено в Антилските острови, Caesaipinia ferrea, растящо в Бразилия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Как да скрием грозните места в градината

С помощта на почвопокривни растения могат бързо да декорират нелицеприятни участъци от буци суха почва или обрастващи в плевели под дървета и между храсти. Непризнат лидер между тях е здравецът. Това ...

Нужен е контрол над лозовите корени

Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им. Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена...

Изсушете си домати за зимата

Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и зам...

Начало