Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би, и това е по-вярното, от незнание. Добрият добив и високото качество се постигат с правилна резитба и то главно през лятото, веднага след прибирането на плодовете.
Далите плод леторасти са вече ненужни. Те постепенно отмират, но през това време пречат за нормалното развитие на новите издънки, които трябва да заложат плод за идната година. Освен това са убежище за причинителите на болести и на неприятелите. Ето защо веднага след беритбата смело и напълно изрежете до почвената повърхност, без да оставяте, всички дали плод леторасти. Премахнете и слабо развиващите се, а също и тези, които растат нагъсто, така че между останалите да има поне 10 см разстояние. С ножицата или при окопаването изрежете и растящите в междуредието. Така останалите издънки ще се развиват по-активно. Това прореждане се извършва на няколко пъти до есента, когато се оставят повече издънки.
Напролет, при набъбването на пъпките, когато могат да се видят повредите от зимните студове, прореждането на леторастите продължава.
Върховете на малиновите леторасти често не узряват и измръзват през зимата. Затова през пролетта тези части се изрязват до здрава тъкан. Но и когато не са измръзнали, е добре да се отрежат до около 20 см от върха, защото дават недоброкачествени плодове.
На линеен метър трябва да има от 10 до 20, но не и повече добре развити летораста. Така ще поддържате непрекъсната лента, широка до 30-40 см, ако сте възприели лентовото отглеждане. При гнездовото на отделните храсти ще оставите по около 10 от най-добре развитите издънки, следете разстоянието между тях да е 10-20 сантиметра. Резитбата, наред с плитката обработка на почвата е много важна за залагането на плодни пъпки.
В младите малинови насаждения на втората година след засаждането не бива да се оставят повече от 2 - 3 издънки за плододаване.
Те може да се отглеждат само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им ли...
Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...
Ако мястото, където сте засадили или където ще засаждате овощните дръвчета има сравнително високи подпочвени води и от време на време се заблатява, мелиоративните мерки са наложителни. Затова използва...