16.08.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3509  |   0  
Цвете за начинаещи градинари
Армерия (Armeria) е сравнително голям род от многогодишни цветя от сем. Саркофаеви (Plumbaginaceae), представени от над 100 вида. Родината на армерията е Средиземноморието, като изключение прави Armeria maritima, която е разпространена по бреговете на Северното полукълбо, чак до Ирландия и Обединеното Кралство. За нашите климатични условия, армерията е напълно зимоустойчива. Някои видове, като Armeria maritima, са подходящи за алпинеуми.
Листата на растението са дълги и тънки, тъмнозелени и събрани в туфа. Цветовете са разположени в съцветие с диаметър 4-5 см на цветоносно стъбло, високо 10-15 см. Армерията цъфти през май и юни, като след изрязване на прецъфтелите цветове е възможна поява на отделни цветове и през октомври. Цветове й са бели, розови или карминени.

Настанете я на слънце

Армерията обича силната слънчева светлина и затова мястото й в градината или на балкона е на директно слънце. Почвата трябва да е песъчлива с много добри дренажни свойства и кисела реакция. Армерията не понася варовити почви! Поливайте умерено - едно от най-ценните качества на армерията е, че е устойчива на засушаване, което я прави непретенциозна и лесна за отглеждане. Не забравяйте след цъфтежа да изрежете прецъфтелите цветове – така ще удължите цъфтежа на цветето. Армерията е студоустойчива, но все пак е добре да й осигурите защита през зимата. Ако зимата е прекалено влажна, кореновата шийка на растението може да загние.

Размножаване

Армерията се размножава със семена или разделяне на туфата. Често се случва да се самозасее. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтежът е през втората година. При ранна сеитба обаче, армерията може да цъфне още същата есен. Засейте семената в парник още през февруари. Покрийте ги с много тънък слой от торф. Поддържайте температура около 20 градуса. Семената покълват след 3 - 4 седмици.
Добре е да разделяте туфите на възрастните растения на всеки 2 - 3 години. Това се прави през есента след окончателното приключване на цъфтежа, като разделените туфи се засаждат през около 20 см. Вкореняват се лесно.
19.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022