Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията има повърхностна коренова система, затова саксията за нея трябва да не е прекалено дълбока, а по-скоро широка. Пространството между стените на саксията и кашпата трябва да запълните с влажен мъх.
Не по-малко удачно е отглеждането на азалията в сфагнум. Както възрастното растение, така и резниците се нуждаят от повишена влажност на въздуха. За размножаването на азалията се използват резници, които трябва да се отрежат през пролетта от възрастните, но все още невдървесинени клонки.
На дъното на саксията се поставя дренаж на слой 3-5 см, а отгоре хвойнова почва на слой 5-7 см.
Можете да ги вкоренявате в хвойнова почва, торф или в смес от тези две съставки плюс пясък. Вкоренените резници се засаждат в хвойнова почва и се отглежда без саксии в течение на 2-3 години – това ги прави по-силни и устойчиви. Тригодишните растения са готови за засаждане в саксия.
Как да го направите:
1. Отрежете резник с дължина 4-6 см. Под под долната пъпка на листа направете кос срез;
2. Съкратете наполовина долните 2-4 листа;
3. Премахнете всички пъпки и обработете със стимулатор на коренообразуване;
4. Засадете резника на дълбочина 1,5-2 см;
5. Резниците трябва да се опръскват два пъти в денонощието. Температурата на помещението трябва да е 20-30 градуса. Влажността на въздуха – 75-80%, затова поставете съда с резниците в полиетиленов плик.
Криптантусът (Cryptanthus) е от семейство Бромелиеви. Родина на растението е Южна Америка. Това е растението с най-разнообразни листа. А широките, приличащи на звезди, розетки едва ли ще объркате с не...
Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...
Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отг...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...