Градина » Всички растения наесен се завиват

 Всички растения наесен се завиват

Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение.
Храстите на розите трябва да се загърлени с рохкава почва на височина 15-20 см от повърхността на земята, за да се предпази мястото на присаждане от замръзване. Чувствителните към студовете щамбови рози и свалените от опорите катерливи видове се прикриват от зимното слънце и ледения вятър с листа и елови клонки.
Стволовете на такива ценни видове, като магнолия, длановиден клен, цъфтящ дрян трябва да се обгърнат с празни чували или специално да им се направи кутия около тях от дървени летви, за да се предотврати напукването на кората им. Лехите с тревисти многогодишни видове трябва да са скрити под дебела завивка от есенни листа (слоят да не е по-малък от 10 см). Опадалите листа трябва да се насипят и около стволовете на младите и неотдавна насадени дръвчета: те не само ще съхраняват влагата в почвата, но и ще защитят корените от измръзване.
Неукрити могат да се оставят само вечнозелените растения.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Ягодите залагат вече плодните пъпки

И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват едно...

Асмата има нужда от топла завивка

Практика е в районите, в които зимните температури се понижават чувствително, лозите да се загребват. Затова по тия места те се формират нискостъблено. Не всяка зима е опасна, но всяка есен се загрeб...

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Начало