Градина » Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

 Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате някои познати хитрини. Най-главното е постоянно да изрязвате прецъфтелите цветове, като не им позволявате да образуват семена. Благодарение на това растението ще използва всички свои ресурси за продължаване на цъфтежа. За да не надрастват опорите си, редовно прищипвайте стълбата на растенията в края. Когато цъфтежът е най-обилен (около месец след началото му), подсилете корените им с тор на 1-2 см слой. Той допълнително ще стимулира развитието на растението.
Ароматният грах трябва постоянно да се полива и да се подхранва с птичи тор. Това ще способства развитието на странични цъфтящи издънки. Когато грахът започне да прецъфтява (цветовете стават бледи, а цветоносите по-къси), изрежете цялото стъбло на разстояние 1-1.2 м от земята, полейте го, подхранете го и скоро на него ще се появят нови издънки, които ще цъфнат след 10-14 дни.

За мераклиите

За да получите особено големи цветове на дълги цветоноси, т. нар. изложбени екземпляри, които са идеални за рязан цвят, в началото на израстването им изберете 1-2 от най-силните издънки, а останалите отделете. След това в процеса на растеж махайте всички странични издънки, които се образуват в пазвите на листата. Обезателно премахвайте и увяхналите цветове. Ако са ви нужни семена, оставете няколко цветоно са със завързали бобчета.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цвете за стаи и градини

Kyфеята (Cuphea) принадлежи към голям род, чиито представители са разпространени в умерените, тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Америка. В декоративното цветарство се използв...

Погрижете се за обичките

За да може цъфтежът им да е обилен и непрекъснат в продължение на няколко месеца, не забравяйте навреме да отделяте увехналите цветове. Тогава растението няма да изразходва напразно сили за образуване...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Подгответе се да засадите къпините

Къпината е полухраст с едногодишни стъбла и многогодишни коренища. Има две групи - с изправено растящи стъбла и с пълзящи стъбла. Къпините се засаждат в предварително подготвена почва. Ако не сте на...

Начало