Различните групи растения се нуждаят от различна по състав почва. В стайното цветарство се използват смеси, които са съставени от компост, листовка, парникова, глинеста почва, чимовка и пясък.
Компостната почва се приготвя от растителни остатъци: треви, опадали листа и др. Всичко трябва да се натрупа на купчина или да се изсипе в яма, след това да се полива. За ускоряване на угниването на компоста трябва да го обръщате (3-5 пъти). След 2-3 години почвата е готова за употреба. Компостната почва обикновено се добавя към бедни субстрати за повишаване на плодородието им.
Листовката се приготвя от опадали угнили листа на дървета (с изключение на дъба). Листата трябва да се съберат в купчина, през пролетта и лятото те трябва да се обърнат 2-3 пъти. След 2-3 години почвата е готова за използване.
Торфената почва се прави от разложен торф от блатисти места. Тя трябва да се държи на купчина на открито 1-2 години, за да се отделят почвените киселини, които действат вредно на растенията.
Парниковата почва се получава от натрупания в купчина и добре угнил (обикновено за 2 години) използват в парниците тор.
Чимовката се прави по следния начин: изрязаните през лятото или ранна есен чимове (с ширина 10-15 см и дължина 30-35 см) се обръщат с почвата нагоре и се поставят на купчина с височина не по-голяма от 1 м, като се поливат с говежди тор. След угниването им (след година) почвата може да се употребява.
В зависимост от вида, възрастта и фазата на развитие на растенията тези почви се смесват в различни пропорции.
Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна к...
Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортов...
Много хора отглеждат различни видове цитрусови култури в домовете си. Затова зимните грижи трябва да бъдат квалифицирани и навреме. Трябва да имате предвид, че цитрусовите растения се нуждаят от висок...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...