01.12.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  1593  |   0  
Тиквата се грижи за нашето здраве
Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, затова трябва да се постараем често да присъства на трапезата.

Защо да я ядем?

Защитава целия организъм.

Тиквата дължи оранжевия си цвят на високата концентрация на антиоксидантни пигменти, наречени каротеноиди. Те забавят остаряването на клетките, намаляват риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и засилват имунната система. Каротеноидите играят важна роля и в предпазването от някои видове рак.

Оформя фигурата.

Едновременно нискокалоричен и засищащ, плодът може да се включва спокойно във всички разумни диети за вталяване, тъй като не ни кара да изпитваме недостиг от витамини и минерали. Само един пример - 500 г (100 калории) печена тиква внасят в организма ни 50 мг магнезий или точно два пъти повече от четвъртинка шоколад (пак 100 калории).

Действа като меко очистително.

Подобно на много други растения, плодът ускорява преминаването на храната през стомашно-чревния тракт, което се дължи на високото съдържание на фибри в него. Това му въздействие се усилва и от наличието на манитол - комплексен въглехидрат със свойствата на лаксатив. Особено важно е да се знае, че фибрите в тиквата се понасят добре от свръхчувствителните стомаси, затова могат да я ядат спокойно децата, старите хора и възстановяващите се от някаква болест.

И още:

Благодарение на високото съдържание на редкия витамин Т тиквата може да се нарече най-добрата гарнитура към ястията с говеждо, свинско и други месни блюда, защото този витамин съдейства за усвояването на тежките храни и пази от затлъстяване.

Как ще ни помогне:

• При чернодробни болести се препоръчва да се използва суровата вътрешност на тиквата, а ако тя се окаже не по вкуса ви, може да я замените с тиквена каша с ориз, жито или грис.
• При болести на бъбреците и пикочния мехур от тиквени семки и конопено семе се приготвя “мляко”: Нужни са по чаша от всеки вид семе. Те се счукват, като постепенно се заливат с 3 чаши кипяща вода. После се прецежда и се отстранява суровината. “Млякото” се пие през целия ден, подсладено к мед или захар.
• При безсъние се пие преди сън тиквен сок или отвара на тиква с мед.
• Прясно приготвена каша от вътрешността на тиквата се поставя върху поразените места при екзема и изгаряния, пъпки и други възпаления на кожата.
• Хора, на които се налага дълго стоене на крака през деня, трябва да консумират каша от тиква, за да се намалят болките в стъпалата.
• На всички вероятно е известно, че тиквените семки са идеално средство за прогонване на глистите. Затова тиквените семки се дават често на децата като профилактика срещу подобни неприятности.

Полезните комбинации

Тиква + соя.

Е, не заедно, но в течение на деня и поне два пъти седмично, ако сте надхвърлили 40 години. Каротинът от плода придава свежест на кожата и я защитава от ултравиолетовите лъчи, докато соевите кълнове и сосът са богати на изофлавини, чийто състав се доближава до този на женските хормони.

Тиква + патладжани.

Пак отделно, но често, тъй като в зеленчуците има много пектин, понижаващ високото ниво на холестерола, характерно за склонните към напълняване индивиди.

Toвa, което не знаем

• Бременните жени, кърмачките и подрастващите трябва да консумират по-често тиква, понеже укрепва организма и не позволява на сезонните инфекции да го завладеят.
• Прилагана два пъти седмично, маската, приготвена от парче тиква, сварено на пара, прави кожата кадифено мека и изглажда бръчиците. Плодът се па-сира и смесва със супена лъжица зехтин и още толкова мед. Нанася се на почистеното лице и шия и се оставя там в продължение на 20 минути.
• Сладката, добре узряла тиква е тежка, гладка, твърда на пипане. Тя задължително има опашчица -знак, че е била съхранявана добре и не е изгнила отвътре.
• Напоследък все повече френски домакини поднасят като аперитив белени тиквени семки. Те се пекат във фурна, след като се посолят и поръсят леко с някакво растително масло.
01.11.2015 г. / Емилия Григорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020