Диетични рецепти » Лечебно хранене при язва на стомаха

 Лечебно хранене при язва на стомаха

При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит.

Целта е умерено и щадящо стомашно-чревния тракт хранене при запазване на неговата пълноценност.

Препоръчвани храни

• Пшеничен хляб, изпечен предишния ден и бисквити.

• Супи от претрити зеленчуци в морковена и картофена отвара; млечни супи от добре разварени зърнени изделия; юфка с претрити зеленчуци; супи-пюрета.

• Мляко; извара; сметана; подквасено мляко.

• Яйца (ровко сварени), омлет на пара.

• Сварени и претрити картофи; моркови; цветно зеле; непретрити ранни тикви и тиквички; узрели некисели домати.

• Салати от варени зеленчуци; месо; риба; пастет от черен дроб; непикантни и немазни варени колбаси.

• Претрити, варени или печени – всички видове сладки плодове; кисели, мусове, желета; компоти.

• Млечни сосове (без пасиране на брашното) с добавяне на краве масло.

• Разрешени са копър, магданоз, ванилия и канела при подправянето на ястията.

• Слаб чай; чай с мляко; слабо какао и кафе с мляко; сладки плодови сокове; отвара от шипки.

• Несолено краве масло и рафинирани растителни масла в ястията.

Сол – по 10-12 г дневно.

От менюто се изключват

• Ръжен и всякакъв вид пресен хляб.

• Месни, рибни и гъбени бульони и сосове; супи на основата на силни зеленчукови отвари; борш; таратор.

• Тлъсти видове меса: патици, гъски; солена и веяна риба; вътрешности.

• Фасул; грах; белоглавесто зеле; ряпа; спанак; лук; краставици; солени и мариновани зеленчуци и приготвени с тях туршии; гъби; всички пикантни и солени закуски; консерви.

• Кисели плодове и зеленчуци.

• Шоколад.

• Доматени сосове; хрян; горчица; пипер.

• Черно кафе; газирани напитки.

Кулинарна обработка

Храната се приготвя варена, но не претрита. Плодовете и зеленчуците също се поднасят непретрити.
Изключват се много горещи и много студени ястия.

Режим на хранене: 5 пъти дневно.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

За да избегнеш пърхота, сменяй възглавницата на 2-3 месеца

Учените смятат, че именно от старите възглавници ние получаваме гъбички, предизвикващи пърхот. Продължителният период на експлоатация довежда до това, че във възглавницата се заселват колонии от микро...

Йодът – от него зависи здравето ни

Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Начало