Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице предразположение към заболяването, трябва да се обърне сериозно внимание на храненето.
Полезните храни
• Храните, богати на витамините А, В, С и Е (и В6 при хемороиди). Те се препоръчват при всички проблеми на обмяната и кръвообращението – варици.
• Овесените ядки, пшеничните зародиши, зелените листни зеленчуци, бамята, елдата – захранват и заздравяват цялата система на кръвообращението.
• Лукът и чесънът подпомагат поддържането на еластичността и възстановяването на вените. Яжте ги редовно.
• Пресният магданоз и чаят от магданоз имат благотворно действие върху вените. Да се добавя обилно в салатите и да се пие по чаша магданозен чай на ден.
• Запарка от копривени листа подобрява еластичността на вените. Пийте поне по една чаша на ден при начални прояви на разширени вени до подобрението им.
• Да се консумират различни видове цвекло, настъргани или сварени, както и да се пие пресен сок от цвекло и моркови (в съотношение 1:10). Така се намалява стресовото въздействие върху хемороидите.
Внимание:
Да се избягват всички люти подправки (най-вече черен пипер), както и горещите сосове. Те увеличават нахлуването на кръв в разширените вени и често причиняват кървене от хемороидите.
Нашите родители, самите ние, а по всяка вероятност и децата ни ще прекарат своя живот под знака на най-различни заблуди и митове, свързани с това, което всеки ден слагаме на масата си. Прясното мляко ...
Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магичес...
Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за хран...
Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...