Диетични рецепти » Нарът е полезен плод

 Нарът е полезен плод

Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, атеросклероза, хепатит. Освен това прекрасно очиства кръвта от токсини, отстранява възпалителните процеси при различни заболявания на черния дроб и бъбреците, ставите и устната кухина.

Елексир на дълголетието

В този сок има лимонова киселина. Тя прекрасно утолява жаждата и отлично повишава тонуса на организма като абсолютно безвреден растителен биостимулатор. Богат е на минерални соли. В тях се съдържат всички компоненти, необходими за добро здраве и за дълъг живот. В частност калият и магнезият помагат на сърцето и съдовете, желязото подобрява кръвообращението, фосфорът стимулира работата на мозъка, калцият укрепва костно-мускулната система на гръбнака, дъбилните вещества противостоят на пародонтозата. А витамините В, РР, С, А са необходими на процесите на обмяната на веществата. Не на последно място наровият сок взема участие при формиране на кръвните клетки – еритроците, левкоците, тромбоцити.

Полезната кора

Не изхвърляйте кората на плода. Още от времето на Хипократ е известно, че в прясната или изсушена нарова кора се съдържат много витамини и лечебни вещества, които помагат при стомашни разстройства. Пригответе отвара от кората и пийте при нужда.

Важно!

Сокът от нар трябва да се разрежда с преварена вода. Напитката съдържа много киселини, които могат да раздразнят нежната слизеста ципа на стомаха, особено при гастрит и колит

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Десет храни, за да останете млади

1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...

Не превръщайте храната си във враг

Няма начин да сте здрави и в добра форма, при положение че се тъпчете с каквото ви попадне, не знаете дали приемате достатъчно витамини с храната си, преяждате, след което гладувате с мисълта да се вт...

Джинджифилът пази от рак на дебелото черво

Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...

Начало