Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, атеросклероза, хепатит. Освен това прекрасно очиства кръвта от токсини, отстранява възпалителните процеси при различни заболявания на черния дроб и бъбреците, ставите и устната кухина.
Елексир на дълголетието
В този сок има лимонова киселина. Тя прекрасно утолява жаждата и отлично повишава тонуса на организма като абсолютно безвреден растителен биостимулатор. Богат е на минерални соли. В тях се съдържат всички компоненти, необходими за добро здраве и за дълъг живот. В частност калият и магнезият помагат на сърцето и съдовете, желязото подобрява кръвообращението, фосфорът стимулира работата на мозъка, калцият укрепва костно-мускулната система на гръбнака, дъбилните вещества противостоят на пародонтозата. А витамините В, РР, С, А са необходими на процесите на обмяната на веществата. Не на последно място наровият сок взема участие при формиране на кръвните клетки – еритроците, левкоците, тромбоцити.
Полезната кора
Не изхвърляйте кората на плода. Още от времето на Хипократ е известно, че в прясната или изсушена нарова кора се съдържат много витамини и лечебни вещества, които помагат при стомашни разстройства. Пригответе отвара от кората и пийте при нужда.
Важно!
Сокът от нар трябва да се разрежда с преварена вода. Напитката съдържа много киселини, които могат да раздразнят нежната слизеста ципа на стомаха, особено при гастрит и колит
Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът ...
Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...
Резки промени в хормоналното ниво, безумни хранителни навици, нездравословен начин на живот - в зависимост от тях ние сваляме по различен начин излишните килограми. От не по-малко значение за вталяван...
Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточа...