Диетични рецепти » Ананасът - доктор вкъщи

 Ананасът - доктор вкъщи

Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ананаса, са в пълен състав, минералите също заемат “внушителни позиции” - това са калий, желязо, мед, цинк, магнезий, калций, йод.

Защо е полезен?

Най-полезното вещество в ананаса се смята специален фермент, който нормализира усвояването на белтъците, който на свой ред помага на стомаха и червата, очиства кръвта и активизира имунитета.
Медиците са убедени, че ананасът помага при хипертония и атеросклероза. Той намалява повишеното кръвно налягане и съгласно последните научни данни отстранява холестериновите плаки от стените на кръвоносните съдове.

Вкусно лекарство

Неотдавна учените открили в стъблото на ананаса две молекули, които могат да помагат при лечението на рака. Едната от тях оказва стимулиращо действие на имунната система, а втората спира производството на специфичен белтък, който се намира в много ракови клетки. Опитите показали, че тези молекули намаляват темпа на растежа на туморите (със 70 %) в редица органи.

Борец за фигура

По време на ядене е полезно да се изпива чаша ананасов сок или да се изяждат две парчета от ананаса. Той отлично помага на смилането на рибата, месото, бобовите. А за сметка на високата концентрация на солите на калия той извежда от организма излишната течност. Освен това ананасът притъпява чувството на глад. Диетолозите предлагат даже един път в месеца да се правят разтоварващи “ананасови” дни.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Опитваме се да отслабнем – къде грешим?

“Диета за идиоти” (Dieting for Dummies) се казва книгата на известния американския диетолог Джейн Кирби, в която освен всичко останало, са посочени и най-честите, основни грешки, които хората допускат...

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Минералните вещества в растенията

В растителния организъм, освен органичните вещества, каквито са белтъците, мазнините, захарите и др. участват още много други химични елементи под формата на неорганични вещества. Основните химични ел...

Начало