Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ананаса, са в пълен състав, минералите също заемат “внушителни позиции” - това са калий, желязо, мед, цинк, магнезий, калций, йод.
Защо е полезен?
Най-полезното вещество в ананаса се смята специален фермент, който нормализира усвояването на белтъците, който на свой ред помага на стомаха и червата, очиства кръвта и активизира имунитета.
Медиците са убедени, че ананасът помага при хипертония и атеросклероза. Той намалява повишеното кръвно налягане и съгласно последните научни данни отстранява холестериновите плаки от стените на кръвоносните съдове.
Вкусно лекарство
Неотдавна учените открили в стъблото на ананаса две молекули, които могат да помагат при лечението на рака. Едната от тях оказва стимулиращо действие на имунната система, а втората спира производството на специфичен белтък, който се намира в много ракови клетки. Опитите показали, че тези молекули намаляват темпа на растежа на туморите (със 70 %) в редица органи.
Борец за фигура
По време на ядене е полезно да се изпива чаша ананасов сок или да се изяждат две парчета от ананаса. Той отлично помага на смилането на рибата, месото, бобовите. А за сметка на високата концентрация на солите на калия той извежда от организма излишната течност. Освен това ананасът притъпява чувството на глад. Диетолозите предлагат даже един път в месеца да се правят разтоварващи “ананасови” дни.
Само при мисълта за храна сутрин ви се повдига. Можете да поемате единствено кафе. И в резултат ужасно огладнявате точно час преди обяд. Длъжни ли сте да закусвате? Да, след нощното гладу...
Всички знаем, че ограничим ли храната – ще отслабнем. Не е необходимо обаче непременно да гладувате. Много по-умно от ваша страна ще бъде, ако веднъж завинаги разберете, че храната не ви е враг, стига...
Сладоледената диета предизвика истински бум отвъд океана. Книгата, която описва вкусното отслабване, стана бестселър. А успехът й е много прост. Ако приемате дневно до 1500 калории, можете да консумир...
Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...