Още жителите на древна Eлада и на Рим са познавали това вълшебно растение и ласкаво го наричали петроселинум - “растящо на камък”. У нас магданозът е любима подправка. Нека да добавим - и чудесно лекарство. Растението се използва в обичайното и диетичното хранене като подправка към супи, месни блюда и салати. Ако подъвчите пресен магданозен корен, може напълно да се избавите от неприятния дъх от устата.
Подправката оказва общоукрепващо, потогонно, пикочогонно, спазмолитично, камъноразтварящо и болкоуспокояващо действие. Растението тонизира гладката мускулатура, приема се като витаминно средство - на първо място при недостиг на витамин С и при изтощение.
Магданозът помага да се изведат от организма соли и пикочна киселина, което е много важно при отоци, подагра, полиартрити. Приема се за избавяне от прекомерна потливост. При затлъстяване, заболявания на черния дроб и бъбреците се използва корен от магданоз. Пресният магданозен сок разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур. Полезен е при острите и хроничните болести на пикочния мехур.
При маточни кръвоизливи, атония на червата и пикочния мехур, при сърдечни и бъбречни отоци е полезно да се приемат по 1-2 ч. л. пресен сок от корените на магданоза 3 пъти дневно. По данни на чужди изследователи при редовна употреба стръковете и коренът на растението забележимо понижават кръвната захар, затова магданозът активно се включва в диетата на диабетиците.
Подправката предизвиква силно съкращаване на матката, ето защо е противопоказан при бременност и при жени, които правят чести аборти.
Страдащите от нефрит също трябва да се въздържат от употребата на магданоз.
Полезни рецепти
• 1/2 ч. л. магданозено семе старателно се разтърква и се залива с 400 мл хладка вода. Течността престоява 8 часа и се прецежда. От настойката се приемат по 2-3 с. л. на всеки 2 часа при атония на червата и пикочния мехур и като пикочогонно средство.
• При сърдечни отоци, бъбречно-каменна болест и възпаления в пикочния мехур, при холецистопатия, нарушен менструален цикъл и за подобряване функциите на половите жлези се препоръчва да се приема прах от магданозени семена по 0.5 г 2-3 пъти дневно 30 мин преди хранене.
• 4 ч. л. прах от семена се заливат с 1 чаша кипяща вода. Кипи 10-20 мин на слаб огън, после се изстудява и прецежда. Пие се по 1 с. л. 4-6 пъти дневно.
• 1 ч. л. семена се пускат в 1 чаша с хладка вода. Престояват 8 часа. Приема се по четвърт водна чаша 4 пъти на ден.
• При бъбречно-каменна болест, при остър и хроничен цистит се заливат 30 г смлени магзданозени стръкове с 200 мл вода. Поставя се на огъня, докато закипи (в плътно затворен с капак съд). Ври 5 мин, изстудява се и прецежда. Приема се по 2 с. л. 3 пъти дневно.
• Пресен сок от магданозени листа има добър ефект при треска. Приема се по 2 ч. л. 3-5 пъти на ден.
• При аденом на простатата 1 с. л. смлени магданозени корени се заливат с 300 мл кипяща вода. Кисне 8-10 часа. Цялата настойка се изпива за един ден по 1 с. л. на един прием.
• При нарушаване на менструалния цикъл, сърдечни отоци, бъбречни и чревни колики, метеоризъм, остър и хроничен простатит 4 ч. л. сухи ири пресни корени се заливат с 300 мл кипяща вода. Престояват 8-10 часа. След като настойката се прецеди, от нея се приема по 1 с. л. 3-4 пъти дневно 30 мин преди хранене.
• При хроничен гастрит с понижена и нулева киселинност се заливат 3 ч. л. сухи или пресни магданозени корени с 200 мл кипяща вода. Престоява 8-12 часа в захлупен съд и се прецежда. Приема се по 1 с. л. 4 пъти дневно 30 мин преди ядене.
• При бъбречно-каменна болест 2 с. л. смлени корени са заливат с 2 чаши кипяща вода. Киснат 2-5 ч и настойката се прецежда. Пие се по 2 с. л. 4 пъти дневно 20 мин преди хранене.
• При затруднено уриниране е полезно да се пие отвара (25 г смлени корени на 400 мл вода. Вари се, докато обемът се намали на 240 милилитра.
• Народните лечители предлагат и една друга рецепта от магданозени листа. 800 г листа внимателно се измиват, обливат се с кипяща вода (оставя се водата да се стече). След това листата се нарязват на дребно, поставят се в тенджерка и се заливат с мляко, така че да го покрие напълно. Тенджерата се поставя в слаба фурна, докато млякото се задуши, но без да кипи. Прецежда се и се приема по 1-2 с. л. на всеки час.
От момента, от който на мода са стройните форми, човечеството е измислило множество средства за отслабване. Почти всяко от тях е било обявявано за панацея срещу излишните килограми за времето си. И вс...
Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...
Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...
Събрали в себе си топлината на последните слънчеви лъчи и очарованието на циганското лято, тези вкусни изкушения ни зареждат с енергия и жизненост. Едновременно с това ни доставят несравнимо удоволств...