Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се борят успешно със свободните радикали, разрушаващи клетките и способстващи за по-бързото състаряване на организма. Накратко, плодовете и зеленчуците са храна, без която не можем, ако искаме да сме здрави,
красиви и доволни от живота!
Тиквички
Те са ценни за нас със своите фибри, витамини, минерали и олигоелементи, да не говорим за многото вода. На всичко отгоре са с ниска енергийна стойност - 15 калории за 100 г, и съдържат полезни въглехидрати - фруктоза и гликоза. В тиквичките откриваме и известно количество протеини, особено важни за тези от нас, които спортуват активно, понеже трябва да се вталят, Разбира се, пърженият вариант на зеленчуците не е за препоръчване и добре, че съществуват толкова много рецепти с варени на пара или запечени тиквички.
Вишни
С високо съдържание на кумарини (тонизиращи вещества, които повишават имунитета), ароматните плодове са изключително полезни за организма. Фолиевата киселина, витамин В и желязото в тях са доказано профилактично средство срещу хипертония, атеросклероза, анемия, нервни разстройства. Вишните се препоръчват като отхрачващо средство при бронхит и астма. Използват се при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Плодовете и отварата от листата им пък помагат при камъни в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.
Грах
Неговите протеини, фибри и въглехидрати зареждат организма с много енергия, от която той черпи постепенно, в продължение на дълги часове. Грахът засища бързо, но без да повишава нивото на кръвната захар, стимулира активността на червата и ни помага да се преборим с констипацията. В него откриваме и значи телно количество витамини от група В, важни за мускулите и психическото ни рав новесие, както и витамин С, без наличието на който не можем да победим умората и инфекциите.
Ягоди
Тези плодове с изключително освежаващ вкус не ни товарят с много калории, напротив, заоблените сред нас няма да сбъркат, ако един ден седмично прекарат само на ягоди. В тях откриваме и значително количество магнезий, предпазващ от въздействието на стреса, калций, полезен за костната система, и желязо, без наличието на което можем да развием анемия. Най-важно от всичко обаче е присъствието на витамин С - 150 г ягоди покриват дневните ни нужди от него.
Зелен фасул
Благодарение на ниската си калоричност той може да бъде консумиран без всякакъв страх от надебеляване - в 200 г зелен боб има само 60 калории. Затова пък там присъстват 20% от необходимия ни за деня витамин А, 25% от препоръчваната доза витамин С, 10% от жизненоважните за психическото ни здраве витамини от група В. Необходимо е да споменем и фибрите, без които храносмилателната система няма да функционира нормално.
Домати
Те са нискокалорични, но съдържат много витамини и минерали, които ги правят безценни в очите на диетолозите. Става въпрос за наличието на впечатляващи количества калций, магнезий, желязо, цинк, фолиева киселина, витамини С и Е, Освен всичко останало повишената киселинност на зеленчуците стимулира отделянето на стомашни сокове и така подпомага по-доброто усвояване на храната. Доматите предпазват от някои видове рак и повишават имунната защита.
Карфиол
Щом се налага да свалим излишните си килограми, можем да разчитаме на вкусния зеленчук, 200 г от който ни дават само 50 калории. Не е за пренебрегване и фактът, че това количество карфиол съдържа повече от половината от дневната ни доза витамин С и задоволява 10% от нашите нужди от витамини от група В. В карфиола има много олигоелементи, активизиращи изхвърлянето на токсини, както и калий, от който зависи доброто състояние на бъбреците.
Череши
Доставят ни много въглехидрати, асимилирани светкавично от организма. За жалост 100 г череши има около 85 калории, така че склонните към напълняване не бива да прекаляват с тях. Плодовете ускоряват изхвърлянето на токсините, регулират чревната флора, дават енергия. Техните каротеноиди подмладяват организма и го предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, а фолиевата им киселина пре дотвратява риска от малформации при бебетата.
Кайсии
Забележителен източник на провитамин А, на калий, желязо, мед и магнезий, пресните и сушените кайсии премахват умората, стимулират отделянето на стомашни сокове, активизират дейността на червата и ликвидират констипацията. Според диетолозите са особено полезни, ако се консумират на закуска и по време на вирусни заболявания. Освен това кайсиите са сред първите плодове, които могат да бъдат давани спокойно на бебетата - естествено пасирани.
Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточа...
Учените смятат, че бадемите имат забележително свойство, а именно да понижават лошия холестерол. Наред с още някои ограничения в храненето, той може съществено да подобри ситуацията с холестерола. В...
Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...
Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...