Диетични рецепти » Лечебните свойства на мандарината

 Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сладки парченца в оранжева кора ни даряват нещо по-скъпоценно от мечтата за тежки кюлчета в банков сейф – здраве, младост и дълголетие, които не можем да купим с всичкото злато на света!
Страната, подарила на света мандариновия рай, е Япония. В провинция Сацума, известна с невероятно финия си порцелан, растат също толкова нежни, сякаш порцеланови и много сладки мандаринки без семки. Те са толкова капризни, че ги срязват много внимателно от дървото и ги продават заедно с клонките и листата. В нашите супермаркети лесно ще ги познаете по това. Задължително опитайте тези плодове, ще ви харесат.

Инструкция за потребителя

Наименованието на всеки сорт мандарини дава достатъчно информация. С какво ли не са кръстосвали селекционерите мандарините: с портокал - клементината, с каламондин – кумквaт, с див лимон - цитрон, с грейпфрут – тангор. Клементините се съхраняват по-дълго от другите видове мандарини – около месец, а кумкватът – най-дребните (4 см в диаметър), на вкус са като лимон, но с оранжева кора и растат на малки дръвчета, които се отглеждат вкъщи.

Обърнете внимание на теглото. Най-качествени са тези, които са твърде тежки за големината си. Те са много сочни. А в леките има малко влага, много семки и твърда целулоза – на вкус сякаш дъвчеш хартия.

Вгледайте се във формата им. Средно големите плодове със сферична форма и леко сплеснати, навярно ще се окажат кисели. Затова пък имат малко семки. Да ги купите или не, решавате вие. Големите мандарини с дебела кора са по-сладки, но киселината в тях е в повече. По-сочни и захарни са ярко-оранжевите малки клементини, култивирани през 1902 година от френския свещенник отец Клеман. А сацумските мандаринки с листа са деликатесен сорт, но имайте пред вид: бързо се развалят и затова в Япония най-често ги консервират.

Оценете външният им вид. Мандарините не трябва да са смачкани и без нагнили петна. Оказва се, едва засегнатия от плесента плод разпръсква в жилището милиони спори, способни да причинят алергия на всекиго. Повишена чувствителност към самите мандарини се среща едва в 1-2% от населението.

Домашна аптечка в оранжева опаковка

Психолозите смятат, че един поглед на оранжевото изобилие от мандарини повишава настроението и ги препоръчват в борбата със зимната депресия. А според диетолозите, те са едни от най-ниско калоричните плодове на земята. 100 г от тях съдържат средно 42 калории – колкото в краставицата.
Искате да отслабнете? Хапвайте мандарини, за да не ви измъчва чувството за глад. Съдържащият се в тях витаминно-минерален комплекс ускорява обмяната на веществата, извежда излишните течности и спомага за изгарянето на мазнините, като избавя тялото от излишните килограми, а сърдечният мускул – от излишно натоварване. Мандарините са богати на пектин, регулиращ работата на стомаха и други природни полизахариди, които свързват йоните на тежките метали и радиоактивните елементи. Те попадат в организма заедно с въздуха и храната, и са вредни за здравето. 2-3 мандарини на ден защитават организма от неблагоприятните екологични фактори.
В тези цитрусови плодове има много калций (26 мг) и фосфор (12 мг), укрепващи костите и зъбите, а също така магнезий (8 мг), успокояващ нервното напрежение, калий (155 мг), регулиращ сърдечния ритъм и работата на бъбреците. А желязото е малко – само 0,3 мг, но мандарините са незаменими в профилактиката на желязо дефицитни анемии. Първо, те съдържат много плодови киселини, които подпомагат усвояването на желязото, и второ - съдържат комплекс от биологично активни вещества (фолиева и аскорбинова киселина), предотвратяващи малокръвието (или казано по научному, анемията).
Оранжевият цвят на мандарината се дължи на каротина (провитамин А), който е активен антиоксидант – защитава клетките от свободните радикали, удължава техния живот, и съответно нашия живот и младостта ни. По същия начин действа аскорбиновата киселина (витамин С), но тя ни предпазва и от простудите. В мандарините има допълнителен бонус за здравето – биофлавоноиди, спомагащи за по-бързото усвояване на лечебната аскорбинова киселина, без да съдържа ензим, който я разрушава. Благодарение на витамин С тези цитрусови притежават свойствата на универсални имуностимулатори. Достатъчно е да хапваме 3-4 мандарини на ден, за да се предпазим от сезонните инфекции през зимата.

Здраве с етеричното масло

Полезни са сеансите с етерично масло на мандарина (натрупва се най-много в кората). Топлият и сладък аромат подобрява настроението, лекува стреса, намалява апетита, повишава имунитета, ускорява обмяната на веществата и храносмилането. Поставете на перваза мандариново дръвче – по цял ден листата му ще отделят лек освежаващ аромат.


Кората побеждава рака

Изследователи от Лестърския фармакологичен колеж в САЩ откриха противораково вещество в мандариновата кора – салвестрол Q40. То намалява риска от онкологични заболявания с 9%. Увеличаването на ръста на онкологичните болести в САЩ и Европа учените обясняват отчасти с факта, че през последния четвърт век все по-рядко използваме мандаринова кора в ястията. Добавяйте я в сладкиши и конфитюри!

Забраненият плод

Слуховете за алергичността на цитросовите плодове като цяло, и на мандарините в частност, са силно преувеличени. В този план много по-опасни са яйцата, рибата, скаридите, хайвера и фъстъците!

Мандарините не се препоръчват само на деца до година и половина, а ако вашето дете е алергично – до три. Не наблягайте на тях по време на бременността, особено в последните месеци, за да не провокирате в детето алергия към цитросовите. Страдащите от нея трябва да знаят, че хибридните сортове са най-опасни. Но сред разнообразието от мандарини могат да се намерят и такива, които да консумирате без страх. При мандаринова алергия избягвайте почивките в Средиземноморските страни, а също така в Япония и Китай, по време на цъфтежа на цитросовите – цветният прашец провокира много по-силна алергия, отколкото самият плод. А прашецът на хибридните сортове притежават свойствата на супералерген. Мандарините трябва да се ограничат при повишена киселинност на стомашния сок и обострен панкреатит. Сладките сортове не се препоръчват при диабет. По-рано мандарините се изключваха от менюто на страдащите от дискинезия на жлъчните канали, холецистит и камъни в жлъчката, но след това се изясни, че точно обратното – те подобряват оттока на жлъчка.

Полезна информация:

• Изяждайте от 3 до 5 мандарини на ден: това е отлична профилактика на стомашните инфекции и хранителните натравяния.
• Полезните вещества, които се съдържат в мандарините и тяхната обвивка, ефикасно унищожават вирусите и раковите клетки.
• За нуждите на парфюмерията мандарините се отглеждат в подножието на Етна и други гористи места, където винаги е прохладно.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Дафиновият лист лекува много болести

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др. По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То мо...

Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...

Млякото - приятел от хиляди години

При разкопки в района на легендарния Вавилон археолозите открили останки от истинска ферма за мляко - огромно здание, украсено със стенописи, изобразяващи доене на крави. Смята се, че близо 8 хиляди г...

Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...

Начало