Диетични рецепти » Четири начина да се предпазим от рак

 Четири начина да се предпазим от рак


1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала.

Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй като нуждата на човек от витамини се увеличава с възрастта, ако е стресиран и пуши, не се колебайте да увеличите полезната за здравето ви доза. Освен с портокалов сок ще си я набавите и със 120 г киви, 130 г червени чушки, 170 г суров карфиол,

2. Всеки ден изяждайте по 6 сушени кайсии или по 20 г моркови, 95 г пъпеш...

Важното е да доставите на организма си жизненоважния за него бе-такаротин или провитамин А, който защитава от канцерогенни заболявания белите дробове и стомаха. И в този случай пушачите и любителите на алкохола трябва да удвоят количеството.

3. Хапвайте си бадеми.

С 6 - 7 супени лъжици печени бадеми (240 калории) вие ще задоволите почти напълно нуждата си от антиоксидантния витамин Е, който активизира проникването на въглехидратите в клетките, Трябва да знаете обаче, че само 50% от приетия с храната витамин Е се усвоява от организма, затова не пренебрегвайте и слънчогледовото олио, картофите, яйцата и черния дроб.

4. Пийте чай.

Танинът, съдържащ се в пет чаши чай, засилва имунната защита на организма и предпазва от рак на костната система, половите органи, дебелото черво. Полезният танин се съдържа и в червеното вино - не повече от една чаша на ядене, в броколито, целината, необелените ябълки, зелето, лука, ягодите.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Минералните вещества в растенията

В растителния организъм, освен органичните вещества, каквито са белтъците, мазнините, захарите и др. участват още много други химични елементи под формата на неорганични вещества. Основните химични ел...

Просото лекува куп болести

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увелич...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало