Диетични рецепти » Хранене при подагра с отоци по глезените

 Хранене при подагра с отоци по глезените

Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е достатъчна.

Медикаментите

По време на пристъп се добавят нестероидни противовъзпалителни средства и евентуално Колхицин. Проявата на ставните симптоми означава, че не е провеждано адекватно лечение в междупристъпния период. Конкретната насока за лечение би могъл да даде специалист, който детайлно познава състоянието на болния и развитието на болестта.

Диетата

Храната трябва да е предимно млено-яйчно-растителна. Месните ястия се включват в менюто 2-3 пъти седмично. Белтъчините се застъпват в дневната дажба около 75-80 г, мазнините – 80-85 г, въглехидратите – 300-380 г. Храната трябва да е богата на витамини, особено “С” (цитрусови плодове, шипки, дренки, френско грозде), на РР (фастъци, бадеми, картофи, праскови) и от групата на “В” (хлебна мая, пълнозърнест хляб, орехи, овесени ядки).

Ограничения

Изключват се храни, богати на пуринови вещества, като солени пикантни риби, всички вътрешности, дивеч, бобови варива, включително и соя. Не се препоръчва консумация на месо от млади животнви. Рязко се ограничават храните, богати на оксалова киселина, като спанак, киселец, лапад, сини домати, гъби, червено цвекло, репички и др. Изключват се чаят, кафето, шоколадите, какаото. Храната се приготвя с ограничение на солта (6-8 г дневно), а в изострения стадий (при криза) и при наднормено тегло – без допълнителна добавка на сол. Алкохолът и цигарите се изключват напълно.

Допълнителни съвети

Препоръчват се по-големи количества течности, особено плодови сокове. Желателно е при болни с излишни килограми периодично да се включват разтоварителни дни (1 път седмично) с приема само на 1,5-2 кг плод, разпределен на 5 порции за целия ден. Може да се добавят и около 100 г мед или захар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

МАГНЕЗИЕВА ДИЕТА

Тази диета се използва при хипертония, по-рядко при атеросклероза, холецистит и жлъчно-каменна болест, при запек, особено в съчетание със затлъстяване. Построена е на базата на продукти, богати на маг...

Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...

Съдържание на холестерол в храните

Количество холестерол в 100 г продукт Плодове и зеленчуци 0 Безсолен бял хляб 1 мг Растителни масла 1 мг Обезмаслено прясно и кисело мляко 2 мг Оризови макарони 2 мг Прясно мл...

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Начало