Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточетата, по рововете и насипите из цялата страна. Стъблото му е право, високо до 20 см и покрито с червеникави люспи и разклонено жълтокафяво до виолетово коренище. Стъблото се развива, преди да покарат листата. На върха си то носи жълти цветни кошнички. Най-добре е те да се заготвят през март-април, а листата – през юни-август.
Билката е известна още от времето на Хипократ като отлично средство против кашлица. Използвали го и при лечението на тежки белодробни болести (дори и за лечението на туберкулозата). Освен това подбелът оказва противовъзпалително, потогонно, жлъчегонно действие, възбужда апетита, стимулира секреторната фунгция на жлезите и великолепно затваря рани.
В българската народна медицина освен за белодробни проблеми се употребява и при киселини в стомаха, ревматизъм, кожни обриви. Външно се използва за лапи при циреи и рани от неудобни обувки, от изгоряло, за компреси при възпаление на вените на краката, за компреси при възпаление на очите и червен вятър.
Много важно е правилното събиране и приготвяне на билката. Листата трябва да се отрежат тогава, когато са достътъчно зрели, плътни и сочни, но не и пожълтели. Отрязват се само листата, като бързо се сушат на открито, разположени на тънък пласт върху суха повърхност. Най-въздействащи са лечебните отвари и настойки, приготвени с прясно отрязани листа (по принцип подбелът се съхранява не повече от две години на сухо място в книжни торби).
Полезни рецепти
Билката се използва във вид на отвари, настойки, на пресен сок и просто като листа за лечение на рани. Добавя се и в билкови смеси за усилване на тяхното действие.
При възпаления на стомашно-чревния тракт помага следната отвара:
• 15 г листа се заливат с 200 мл кипяща вода. Отварата се вари 10 мин, после кисне 30 мин и се прецежда. Приема се по 1 с. л. от 3 до 6 пъти дневно.
• Същата отвара може да се използва и при диатеза на деца, но приемът е по 1 ч. л. дневно.
Уникално действие има настойката от листата на подбела:
• Ако 1 с. л. листа се попари с 250 мл кипяща вода, престои 1 час, след което се прецеди и се приема по 1 с. л. 5-6 пъти на ден, ще бъдете свидетели на наистина чудотворно действие. След немного време напълно ще забравите за ларингита, бронхита, бронхоекстазата или абцеса в белите дробове.
А ето още една рецепта за настойка:
• 20 г цветни кошнички се заливат с 1 л вряла вода. Престоява 1 час и се прецежда. Приема се по 100 мл 4 пъти на ден при възпаление на стомаха, червата и за промивка на устата и глътката при възпалителни процеси в тях.
При възпаление на червата настойката се употребява във вид на клизма.
Посочените отвари и настойки са целебни и при кожни възпаления, тумори, язви и рани от различен произход, както и при гнойно заболяване на кожата.
Сокът също помага
• Ако ви мъчи главоболие, стомашно-чревни разстгройства или заболявания на горните дихателни пътища, вземете прясносъбрани листа на подбела, пуснете ги в месомелачката и изтискайте. Полученият сок разредете с вода в равни количества и оставете да кипи 1-2 минути. В продължение на 10 дни вземайте по 1 с. л. 3 пъти дневно след хранене.
Пресният сок много добре помага и при пъпки, за размекване на мазоли и при мазна кожа. Достатъчно е да се листата да се счукат на кашица (или да се смелят в месомелачката) и да се изтискат.
При хрема от сока се капва в носа.
От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...
За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...
Диетата за хора, които водят пълноценен сексуален живот, се основава на всекидневно добро хранене, като е нужно да се поддържа необходимо равнище на захарта в кръвта. Научно е доказано, че при намаляв...
Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ан...