Диетични рецепти » Целината – природен стимулатор

 Целината – природен стимулатор

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране.
Но растението е познато и като природно лекарство. В древността с него са лекували жлъчни заболявания, физическо изтощение, измръзване (с лапи от корени).
В народната медицина се използва при трудно уриниране и като разхлабително средство, а и за общо тонизиране на организма. Съвременната фитотерапия прилага с лечебна цел кореноплодите, зелената надземна част и семето. Листата съдържат етерично масло, много витамин С, В, А, калий, витамин РР, глюкозида антигенин. От листата и стъблата се изцежда лечебен сок с приятен вкус, но може да се смеси с моркови или лимонов сок. В семената се намира миризливо вещество седалонид, даващо специфичния мирис. Кореноплодите са най-използвани за лечение. Те съдържат над 80 полезни вещества (витамини, минерали, белтъчини, флавоноиди, киселини).

Лечебни свойства:

Много странно е лечебното действие на растението в човешкия организъм – извлича водата, успокоява болките и възпаленията, укрепва капилярите, стимулира централната нервна система и особено половата потентност, възбужда апетита и храносмилането, активира обмяната на веществата и има още жлъчогонно, противомикробно, витаминозно действие, подпомага хрущяла в ставите и намалява болките им. Затова сокът на целината е полезен при артрити, артрози (ошипяване), неостър ревматизъм, подагра, камъни в пикочния мехур, отоци, безапетитие, затлъстяване, неврози, хиповитаминози, бъбречно-каменна болест. Растението има особено силно стимулиращо действие върху половите органи, особено при импотенция у мъжете и фригидност у жената. Българската народна медицина препоръчва керевиза още при стомашни и чревни болки, воднянка, газове, копривна треска, безапетитие, лошо храносмилане, шипове. Кореновите гулии са и диетична храна при диабет, запек. Лекуват също така кожни заболявания: дерматит, рани, язви, алергии. Целината се препоръчва като подправка за диетични ястия. За изхвърляне на солта от тялото . Външно се правят лапи при отоци, натъртвания, контузии, кожни възпаления.

Внимание! Противопоказано е храненето и лечението с целината при високо кръвно налягане, диарии, възбудени състояния, полова свръхактивност.

Рецепти:

Сок: 2 пъти дневно се пият по 50 мл в продължение на 2 седмици или (за по-дълъг период)по 1 с. л. 3 пъти дневно преди ядене.
Отвара: 500 г настърган пресен корен се вари в 1 литър вода до изпаряване наполовина. След прецеждане течността се изпива на 3 приема по време на ядене. Останалата растителна маса се използва за супи, салати, десерт със захар.
Запарка: 2 с. л. настърган корен, се кисне в 500 мл вряла вода до охлаждането й. Изпива се на части за 2 дни (може и подсладена).
Настойка: 4 ч. л. надробени на тънко корени се заливат с 500 мл студена вода и киснат 8 часа След прецеждане се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.
Външно върху кожата (за споменатите състояния): За налагане с лапи или за мазане с подсолен сок от целина (може да се използва памук, напоен със сока).
Като диетична храна: Вечер настърган корен се смесва с 1 кофичка кисело мляко.
В супа: Нарязани стъбла и листа на целина се комбинират с други зеленчуци, ориз или кус-кус.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Студените ястия топят калории

При изкълчване или навяхване торбичка с лед прави чудеса. Ако при изгаряне оставите 10 минути да тече студена вода върху пострадалото място или наблизо до него, болката намалява или се ограничават пор...

Хранене при бъбречна недостатъчност

Диетолечението се налага, когато креатинониновият клирънс спадне под 60 мл./мин и креатининът се увеличи над 200 микромол/литър. То включва контрол на приеманата вода, натрий, калий, калций, фосфор, б...

Тиквата се грижи за нашето здраве

Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, затова трябва да се постараем често да присъства на трапезата. Защо да я ядем? Защитава целия организъм. Тиквата дължи оранже...

Начало