Прoдукти:
• 1 и 1/2 кг спанак
• 200 г ориз
• 3 глави лук (нарязан на филийки)
• 7-8 с.л. олио
• 2-3 с.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• 50-100 г кашкавал
Зa заливката:
• 30 г краве масло
• 1 с.л. брашно
• 150 мл прясно мляко
• 2 жълтъка
• 1 щипка индийско орехче
• сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме спанака, нарязваме го на ситно, попарваме с вряла вода и прецеждаме. Сваряваме ориза в подсолена вода и отцеждаме.
Запържваме лука за няколко секунди, наливаме малко вода и оставяме да се задуши за около 5-10 минути. След като омекне, добавяме червения пипер, разбъркваме и разреждаме с доматеното пюре.
След това доливаме малко вода и бъркаме, докато се разтвори доматеното пюре. Прибавяме бланширания спанак и отново разбъркваме.
За заливката разтопяваме маслото и в него запържваме брашното до златисто. Разреждаме със студено прясно мляко и след като кипне овкусяваме със сол, черен пипер и щипка индийско орехче.
В отделен съд разбиваме жълтъците и към тях внимателно сипваме белия сос при непрекъснато бъркане.
На дъното на гювечето слагаме от задушения спанак, върху него редим пласт ориз и отново от спанака. Поливаме със заливката, настъргваме малко кашкавал и печем в умерена фурна (180°С) до зачервяване.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...