Кулинарни рецепти » Мусака от брюкселско зеле

 Мусака от брюкселско зеле

Продукти:

• 1 кг брюкселско зеле
• 5-6 картофа
• 4-5 моркова
• 5-6 корена от магданоз
• 2 гулии
• 2 патладжана
• 150 г кашкавал
• 30 г краве масло
• 1 с. л. суха чубрица
• 1/2 ч. л. кориандър
• магданоз
• сол

За заливката:

• 1 к. ч. сметана
• 1 1/2 ч. ч. кисело мляко

За поръсване:

• 1 ч. л. мащерка
• 1 ч. л. естрагон (тарос)

Начин на приготвяне:

В голямо количество подсолена вода сваряваме картофите, морковите, гулиите, корените от магданоз и брюкселското зеле, чиито главички разрязваме на две. Оставяме омекналия зеленчук да се отцеди.

В обилно намаслена тавичка редим нарязаните на кръгчета моркови и гулии, върху тях – кръгчета от картофи и магданозени корени и накрая – брюкселско зеле, поръсено с чубрица и кориандър.

Покриваме с едро настъргания кашкавал. Върху него слагаме ивици от обеления, посолен и нарязан патладжан. Поръсваме с едро нарязан магданоз.

Заливаме муската с разбита с киселото мляко сметана, отгоре нахвърляме парченца масло, поръсваме с мащерка и тарос и печем в умерено силна фурна.

Автор: Мирослава Георгиева

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало