Кулинарни рецепти » Сармале в гювеч

 Сармале в гювеч
(Румъния)

Продукти:

• 350 г свинско месо
• 150 г телешко
• 100 г пушен бут
• 1 зелка
• 1 глава лук
• 50 г накиснат в мляко хляб
• 1-2 яйца
• 2 парчета сланина
• 1 чашка бяло вино
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• месен бульон
• бульон от корени за супа
• сол, черен пипер
• мазнина за печенето

Начин на приготвяне:

Месото нарязваме на малки късове и прекарваме два пъти през машинката за месо, като втория път добавяме накиснатия хляб, накълцания и изпържен лук, магданоза, яйцата, сол и черен пипер на вкус. От каймата оформяме топчета колкото орех.

Приготвяме зелеви листа, попарени с вряла вода (може към водата да прибавим корените за супа). Във всеки лист увиваме част от каймата, като поставяме и парченце сланина, за да бъде сармалето сочно.

Сармалето се приготвя три дни. В първия изпържваме месните топчета в мазнина, поливайки ги с месен бульон. Задушаването им става в глинено гърне, чийто капак трябва да бъде замазан с тесто. Задушаваме на тих огън докато бульона остане наполовина, след това оставяме да изстине.

На втория ден задушаваме сармалето в бяло вино, заедно с доматеното пюре - и отново оставяме да изстине.

На третия ден изсипваме сармалето в широк глинен съд, отгоре слагаме слой ситно нарязано зеле и парчета домати, посипваме отгоре с парченца сланина и поставяме във фурната.

По време на печенето няколко пъти леко разтърсваме съда. Изваждаме от фурната, когато ястието образува хрупкава коричка и веднага поднасяме на масата.

Автор: Галина Илиева

Представяме Ви:

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало