Кулинарни рецепти » Мусака от макарони

 Мусака от макарони
/Гърция/

Продукти: (за 4-5 порции)

500 г едри макарони
500 г телешка кайма
1 1/2 к.ч. зехтин
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 к.ч. бяло вино
1 с.л. доматено пюре
2-3 скилидки чесън
5 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
2 яйца
канела, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и както са в тенджерата ги поръсваме с част от сгорещения зехтин и малко настърган кашкавал.

В останалия сгорещен зехтин сипваме каймата, ситно нарязания чесън и доматеното пюре. Подправяме с канела, черен пипер и сол и пържим 15 мин. След това наливаме виното и задушаваме още 30 мин.

В отделен съд смесваме млякото и брашното. Посоляваме и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. Варим, докато сосът се сгъсти.

Разстиламе половината макарони в намаслена тавичка и разпределяме върху тях каймата. Покриваме с останалите макарони, заливаме с млечния сос и поръсваме с малко зехтин и останалия кашкавал. Печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало