Продукти:
• 6 яйца
• 300 г захар
• 300 г бяло брашно
• 6 с. л. вода
• 1 бакпулвер
• 30 г краве масло
• червена боя за сладки
• 1 портокал
• 500 г сметана за крема
За сиропа:
• 100 г захар
• портокалова есенция
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците, поставяме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Раз-бъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса.
Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварител-но силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа.
Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Ва-рим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Разбиваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Нареждаме ги един върху друг.
Оформената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала на-рязваме на ситно и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...