Кулинарни рецепти » Торта с кестени и фурми

 Торта с кестени и фурми

Продукти:

• 1 кг кестени
• 150 г фурми
• 100 г захаросана кора от портокал
• 250 г захар
• 30 г пудра захар
• 30 г какао на прах
• 800 мл мляко
• 200 мл сметана
• 100 мл ликьор или бренди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Цепваме повърхността на кестените с остър нож и ги бланшираме в леко солена вода за 10 минути, докато започнат да се разпукват. Отцеждаме, обелваме ги и ги слагаме в тенджера.

Заливаме ги с млякото и кипваме за около 40 минути. Добавяме захарта и ги варим още 10 минути до пълното й стопяване.

Прекарваме кестените през едра цедка и полученото пюре слагаме в глинен съд. Прибавяме ванилията, брендито или ликьора и какаото и размесваме добре. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я прибавяме към кестеновата основа.

Нарязваме захаросаните портокалови кори на парченца. Разделяме фурмите на половинки, махаме костилките им и ги нарязваме на ситни парченца.

Прибавяме ги към останалата смес, разбъркваме и сипваме в голям шприц със звездовидна форма и шприцоваме направо в подготвения съд за тортата, като се стараем да образуваме пирамида, подобна на планински връх или приличаща на топка.

Украсяваме със звездички от сметана, парченца фурми и корички от портокал. Оставяме тортата в хладилник до поднасянето й.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало