Кулинарни рецепти » Сациви от патладжани

 Сациви от патладжани
(Грузия)

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг патладжани
• 150 г орехови ядки
• 1 глава лук
• 2-3 скилидки чесън
• 1 малка червена чушка
• 3-4 с.л. оцет
• магданоз, копър, сол

Продукти за соса "Сацибели":

• 450 г орехови ядки
• 250 г лук
• 200 мл оцет
• 25 г чесън
• 50 г мента и магданоз
• 1 г червен пипер
• 500 мл бульон или вода
• 20 г сол

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните, изрязваме от двете им страни капачета, правим дълбок прорез по дължина и ги пускаме за 5 мин в кипяща вода. Изваждаме ги и оставяме да се отцеждат 30-40 мин, затиснати с тежест.

Счукваме ореховите ядки, прибавяме ситно нарязаните лук, чесън, чушка, магданоз и копър. Разбъркваме добре, посоляваме и разреждаме с оцета.

С тази плънка пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходящ съд, заливаме ги със соса "Сацибели" и ги държим на хладно 2-3 дни.


Сос "Сацибели" приготвяме по следния начин: Счукваме ореховите ядки и ги разреждаме с оцета. Добавяме бульона, смления лук, счукания чесън, червения пипер и стритите магданоз и мента. Посоляваме и разбъркваме добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало