Кулинарни рецепти » Маковец

 Маковец
(Полша)

Продукти:

• 250 г смляно маково семе
• 1 1/2 ч.ч. захарен сироп (или подсладено прясно мляко)
• 50 г стафиди
• 50 г орехи
• 15 г захаросани плодове
• 2 с.л. ром
• сухари

Начин на приготвяне:

Заливаме маковите семена с част от врелия сироп (или подсладеното мляко) и месим, така че да получим еластично тесто. Прибавяме накиснатите и отцедени стафиди, счуканите орехи и ситно нарязаните захаросани плодове. Поръсваме рома и омесваме отново.

Покриваме дъното на стъклен съд със сухар, напоен в захарния сироп (прясното мляко), отгоре разстиламе маков крем и отново нареждаме сухари. Продължаваме така, докато свърши маковия крем, като последният слой трябва да е от крем.

Държим сладкиша продължително време на студено преди да го сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Начало