Продукти:
• 2,5 кг брашно
• 200 г хлебна мая
• 750 мл прясно мляко
• 500 г захар
• 4 ванилии
• кората на 1-2 лимона
• 35 г сол
• 100-200 г мас
• 1 кг маргарин
• 150 г захаросани парченца от портокал и лимон
• 80 г горчиви бадеми
• 200 г сладки бадеми
• 1-1,5 кг едри стафиди без семки
• 250 г малки черни стафиди, ром (или бренди)
За глазурата:
• краве масло
• кристална захар
• пудра захар
Начин на приготвяне:
Вечерта преди приготвянето на тестото оставяме всички продукти на топло място, а двата вида стафиди навлажняваме с ром.
На другия ден пресяваме брашното, правим кладенче и в него слагаме размесената с малка част от млякото мая. Обработваме сместа до средно твърдо тесто.
Оставяме го да втаса, а след това добавяме захарта, подправките, маста, маргарина, накълцаните на ситно захаросани кори, смлените бадеми и топло мляко, колкото поеме. Омесваме добре и накрая прибавяме и стафидите. Оставяме тестото на топло, но не близо до печка, защото ще изтече мазнината. Втасва поне 2 часа, след което за кратко го измесваме още веднъж и разделяме на части по около 1 кг.
Оформяме тестото като хляб и по средата надлъж с дланта прокарваме бразда, дълбока около сантиметър. Печем щолена около час на средна температура.
След това го намазваме с масло, поръсваме със захар на кристали и накрая го овалваме в пудра захар. Оставяме щолена “да узрее” поне една седмица преди Коледа.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...