Продукти:
• 2,5 кг брашно
• 200 г хлебна мая
• 750 мл прясно мляко
• 500 г захар
• 4 ванилии
• кората на 1-2 лимона
• 35 г сол
• 100-200 г мас
• 1 кг маргарин
• 150 г захаросани парченца от портокал и лимон
• 80 г горчиви бадеми
• 200 г сладки бадеми
• 1-1,5 кг едри стафиди без семки
• 250 г малки черни стафиди, ром (или бренди)
За глазурата:
• краве масло
• кристална захар
• пудра захар
Начин на приготвяне:
Вечерта преди приготвянето на тестото оставяме всички продукти на топло място, а двата вида стафиди навлажняваме с ром.
На другия ден пресяваме брашното, правим кладенче и в него слагаме размесената с малка част от млякото мая. Обработваме сместа до средно твърдо тесто.
Оставяме го да втаса, а след това добавяме захарта, подправките, маста, маргарина, накълцаните на ситно захаросани кори, смлените бадеми и топло мляко, колкото поеме. Омесваме добре и накрая прибавяме и стафидите. Оставяме тестото на топло, но не близо до печка, защото ще изтече мазнината. Втасва поне 2 часа, след което за кратко го измесваме още веднъж и разделяме на части по около 1 кг.
Оформяме тестото като хляб и по средата надлъж с дланта прокарваме бразда, дълбока около сантиметър. Печем щолена около час на средна температура.
След това го намазваме с масло, поръсваме със захар на кристали и накрая го овалваме в пудра захар. Оставяме щолена “да узрее” поне една седмица преди Коледа.
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...