Кулинарни рецепти » Южен сладкиш

 Южен сладкиш

Продукти:

• 200 г краве масло
• 2 ч.ч. пудра захар
• 1 ч.ч. брашно
• 4 пресни яйца
• 1 ч.ч. смлени орехи или бадеми
• 3 с.л. прясно мляко
• 1 с.л. ром
• 1 щипка бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбиваме маслото с 1/3 от захарта на пухкав крем. Прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, орехите и млякото. Разбъркваме добре.

Разбиваме на твърд сняг белтъците, които предварително сме отделили от жълтъците. Внимателно при непрекъснато бъркане, за да не спаднат, прибавяме към тях 3 с.л. захар. Като продължаваме леко да бъркаме, прибавяме белтъчния сняг към приготвения крем.

Изсипваме сместа в продълговата намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовее. През това време разбиваме на крем четирите отделени жълтъка с останалата захар.

Когато готовият сладкиш малко поизстине, заливаме го с крема и навеждаме тавичката във всички посоки, за да се разстели кремът равномерно.

Оставяме сладкиша да престои един ден, за да изсъхне глазурата и го нарязваме на квадратчета, които нареждаме в подходяща чиния за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Начало