Новогодишен сладкиш
Продукти:
• 500 г стафиди
• 60 г смлени бадеми
• 60 г захаросани череши
• 120 г ситно нарязани захаросани кори от лимон и портокал
• 300 г брашно
• 2 пакетчета краве масло
• 250 г захар
• 1 с.л. плодов сироп
• 4 големи яйца
• 150 мл бренди
• 1 щипка канела
• 1 щипка счукан карамфил
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 ванилия
• настъргана кора от портокал и лимон
• 2 с.л. конфитюр от кайсии за намазване
За крема:
• 2 яйца
• 100 г пудра захар
• 100 г кристална захар
• 200 г смлени бадеми
• 4 капки лимонов сок
• 3 капки бадемова есенция
• 1 ч.л. бренди
За глазурата:
• 200 г пудра захар
• 1 белтък
• 1 ч.л. лимонов сок
• 1 ч.л. глицерин
Начин на приготвяне:
Вземаме кексова форма с диаметър 24 см и покриваме дъното й с два пласта хартия, така че хартията да стърчи 5-6 см над ръба на формата. Измиваме и подсушаваме стафидите. В голям съд смесваме стафидите, бадемите, черешите, захаросаните кори и 1 ч.л. брашно.
В друг съд разбиваме размекнатото масло със захарта, прибавяме сиропа и солта. Ароматизираме с ванилията, настърганите цитросови кори и подправките /канела, карамфил, индийско орехче/ и разбъркваме добре. При непрекъснато бъркане постепенно прибавяме яйцата, плодовете, пресятото брашно и накрая – 100 мл бренди.
Прехвърляме тестото в подготвената форма, като леко изтъняваме в средата, за да бъде сладкиша равен след изпичането. Печем 1 час в слаба фуарна, а след това още 30 мин в много слаба фурна. Проверяваме дали сладкишът е опечен и го оставяме още няколко минути във фурната.
Разбиваме яйцата за крема на пяна заедно със захарта. Постепенно прибавяме смлените бадеми. Ароматизираме с лимоновия сок, есенцията и брендито. Разбиваме белтъка за глазурата на сняг и постепенно прибавяме захарта, лимоновия сок и глицерина. Бием около 20 мин.
Обръщаме готовия сладкиш в широка чиния и надупчваме повърхността му с клечка за зъби /или вилица/. Поръсваме го с останалото бренди и го намазваме с кайсиевия конфитюр. Над конфитюра разстиламе бадемовия крем, а най-отгоре покриваме с глазурата.
Автор: recepty.bg