Продукти:
• 600 г свинско филе
• 400 г пресни печурки
• 4 с.л. зехтин
• 2-3 стръка праз (бялата част, около 300 г)
• 400 г сметана
• 200 г топено сирене
• магданоз, копър
• сол, смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме месото, подсушаваме и го нарязваме на хапки, които леко начукваме и подправяме на вкус.
Измиваме гъбите и ги нарязваме на едро. Почистваме праза, измиваме го, разполовяваме го по дължина и нарязваме на парченца с дължина 2 см.
Загряваме в тиган 2 с.л. зехтин, изпържваме в него гъбите и ги изваждаме в чиния. В същата мазнина запържваме праза за 3-4 минути.
С останалия зехтин намазваме формата за печене и нареждаме в нея свинското месо. Отгоре слагаме гъбите и праза. Заливаме със сметаната, разредена с малко вода, и подправяме със сол и черен пипер. Печем в предварително загрята фурна на 180°С за 45 минути.
След това изваждаме ястието от фурната, покриваме го с нарязаното на парченца топено сирене и връщаме да се допече още 15 минути. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязани зелени подправки.
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...