Кулинарни рецепти » Болярска пита

 Болярска пита

Продукти:

• 1 кг брашно за меко тесто
• 3-4 яйца
• 2 ч. ч. прясно мляко
• 1 щипка сол
• 1-2 с. л. захар
• 2 с. л. оцет
• 5-6 с. л. олио
• мая, колкото кибритена кутийка
• 125 г краве масло
• 200 г сирене
• 1 жълтък и 1 с. л. олио за намазване отгоре

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, правим по средата му кладенче, в него натрошваме маята, посипваме със захарта и солта. Яйцата разбиваме в отделен съд и към тях прибавяме олиото, оцета и хладкото мляко, като бъркаме непрекъснато.

Постепенно изсипваме сместа върху втечнената мая и с брашното замесваме меко тесто. Месим 10-15 минути, докато започне да прави мехури. Разделяме тестото на 3 топки, разточваме ги, мажем ги с размекнатото масло и ги ръсим със сирене, като ги нареждаме една върху друга.

Режем питата на триъгълници – 16 броя. От всяко парче завиваме кифличка, като я навиваме от широката към тънката страна. Желателно е тази пита да се пече в съд с високи стени.

Намазваме съда с масло и нареждаме кифличките изправени една до друга в кръг. Оставяме ги да втасат и увеличат двойно обема си.

Отгоре намазваме питата с разбит с олио жълтък и печем във фурна на 250 градуса. След като я извадим от фурната, поръсваме я с вода и покриваме с кърпа.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Начало