Кулинарни рецепти » Къпана питка

 Къпана питка

Продукти:

• 500 г брашно
• 25 г мая за хляб
• 2 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 с.л. олио
• 1 ч.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в малко прясно мляко, прибавяме 1-2 с.л. брашно и я оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата с останалото мляко, прибавяме олиото, солта, захарта, втасалата мая и брашното и омесваме меко тесто. Оформяме тестото на топка, увиваме го на топка и го пускаме в дълбок съд с хладка вода. Щом тестото втаса, то изплува на повърхността.

Изваждаме втасалото тесто и го разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Намазваме отгоре с разбития с малко вода жълтък и надупчваме повърхността с вилица. Печем в умерено загрята фурна. Напръскваме готовата пита с вода, увиваме я с кърпа и я оставяме да престои десетина минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало