Продукти:
4 кг стъбла от чесън
За саламурата:
• 100 г сол
• 100 г оцет
• 2 л вода
Начин на приготвяне:
Обелваме стъблата и отрязваме листата в основата на разклонението. Нарязваме стъблата (почистени от листата) на парченца по 3-4 см. Попарваме ги 2-3 мин във вряща вода и веднага ги изплакваме със студена.
Нареждаме чесъна в стъклени буркани и го заливаме със саламура, приготвена от посочените продукти. Тя трябва да покрие стъблата с пласт, дебел 5-6 см. За да не изплуват, затискаме парчетата чесън с тежест.
Съхраняваме бурканите при умерена температура и ако е необходимо, доливаме саламура приготвена от 1 л вода, 25 г оцет и 25 г сол.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...