Продукти за тестото:
• 75 г брашно
• 75 г нишесте
• 1 ч.л. бакпулвер
• 100 г краве масло или маргарин
• 75 г захар
• 1 пакетче ванилия
• настъргана кора от половин лимон
• 4 жълтъка
За целувчената смес:
• 4 белтъка
• 1 щипка сол
• 200 г захар
• 40 г смлени орехи (бадеми, лешници)
За плодовия крем:
• 500 г къпини
• 1 пълна с.л. захар
• 300 г сметана или отцедено кисело мляко
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, след което го пресяваме. Разбиваме в дълбока купа размекнатото масло заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавяме един по един жълтъците, а след това постепенно сипваме брашното. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в 2 форми за торти, които предварително сме застлали с намаслена хартия (дъното и стените).
Разбиваме в продължение на 3 мин белтъците за целувчената смес заедно с 1 щипка сол и 140 г захар. Прибавяме останалата захар и продължаваме да разбиваме, докато получим гъст крем. Разстиламе получената смес върху тестото във формите. Поръсваме със смлени орехи и печем 40 мин при температура 175°С.
Изваждаме готовите блатове от формите и веднага нарязваме единия на парчета. Приготвяме плънката, като разбиваме сметаната със захарта, после прибавяме част от къпините. Намазваме първия блат със сметана, нареждаме още малко плодове. Покриваме с нарязаните парчета от втория блат. Украсяваме с къпини.
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...