Кулинарни рецепти » Вегетариански пай в глинен гювеч

 Вегетариански пай в глинен гювеч

Продукти: (за 6 порции)

• 1 к.ч. бяло вино
• 1-2 глави лук
• 1 глава целина
• 2 червени чушки
• 3 моркова
• 150 г зелен фасул
• 1/3 ч.ч. грах
• 1/3 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мляко
• 2 ч.ч. зеленчуков бульон
• 1 връзка магданоз
• 1ч.л. сол
• 1/2 ч.л. мащерка
• чубрица, червен пипер
• черен пипер на зърна

За тестото:

• 1 3/4 ч.ч. брашно
• 1 щипка сол
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• 2 ч.л. бакпулвер
• 2 с.л. маргарин
• 2 ч.л. мед
• 1ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Загряваме половината от виното и задушаваме в него лука, докато омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета целина, чушки, моркови, грах и зелен фасул, наливаме останалото вино и продължаваме да задушаваме, като често разбъркваме. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме брашното, бъркаме енергично още 2 мин и отстраняваме от огъня.

Смесваме млякото със зеленчуковия бульон. Бавно прибавяме зеленчуковата смес, като разбъркваме непрестанно с миксер. Трябва да се образува гъста каша. Подправяме с магданоз, сол, мащерка, червен и черен пипер. Изсипваме получената смес в глинен гювеч и оставяме настрана, докато подготвим тестения капак.

Смесваме брашното, солта, содата и бакпулвера.Прибавяме маргарина и месим, докато брашното го поеме. Разтваряме меда в млякото и бавно прибавяме към брашното, като омесваме средно твърдо тесто (не трябва да се лепи).

От полученото тесто оформяме кръгла питка - капак, с която покриваме зеленчуците в гювеча. Печем, докато тестото порозовее и образува коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Начало