Кулинарни рецепти » Печен шаран с бяло вино

 Печен шаран с бяло вино

Продукти: (за 4 порции)

• 1 средно голям шаран (около 1 кг)
• 1 глава лук
• 200 мл бяло сухо вино
• сокът от 1 лимон
• 1 с. л. доматено пюре
• 1/2 ч. л. смлян черен пипер
• 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен)
• 150 мл олио
• сол

Начин на приготвяне:

Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути.

Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180°С), докато ястието остане на мазнина.

Изваждаме тавичката и обливаме всяка порция равномерно с виното. Покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Начало