Продукти: (за 4 порции)
• 1 средно голям шаран (около 1 кг)
• 1 глава лук
• 200 мл бяло сухо вино
• сокът от 1 лимон
• 1 с. л. доматено пюре
• 1/2 ч. л. смлян черен пипер
• 1 връзка пресен магданоз (може и изсушен)
• 150 мл олио
• сол
Начин на приготвяне:
Рибата измиваме и нарязваме на дебели парчета, които подсушаваме с мека кърпа. Наръсваме ги от двете страни със сол и сок от лимон и оставяме да престоят 20 минути.
Разбъркваме добре доматеното пюре, наситнения лук, подправките и останалото олио, и слагаме по лъжица върху всяка порция риба. Печем в умерено силна фурна (180°С), докато ястието остане на мазнина.
Изваждаме тавичката и обливаме всяка порция равномерно с виното. Покриваме с подходящ капак и пак връщаме във фурната, но вече изключена. Държим 4-5 минути, за да попие виното и да се задуши. Поднасяме ястието топло с гарнитура от пържени картофи или пюре.
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...