Продукти: (за 4-5 порции)
• 300 г месо /свинско, овнешко или телешко/
• 1 малка прясна зелка
• 1 глава лук
• 3-4 домата
• 1-2 моркова
• 1 парче целина
• 1 парче пащърнак
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. сметана
• 2 с.л. брашно
• 1 дафинов лист
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме доматите, настъргваме ги и ги пържим в част от мазнината, докато се избистрят.
Нарязваме зелето на едри парчета , а лука и корените нарязваме на кубчета.
Нарязваме месото на хапки и го заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода. Варим на умерен огън, докато омекне. Изваждаме свареното месо и прецеждаме бульона.
Пускаме зелето в бульона и слагаме на огъня. Щом кипне, прибавяме нарязаните лук и корени и варим 30 мин.
Десетина минути преди да отстраним от огъня сипваме запържените домати, леко препеченото брашно, дафиновия лист и черен пипер на вкус.
След като отстраним чорбата от огъня, прибавяме месото, застройваме със сметаната и поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...