Продукти: (за 4-6 порции)
• 1 кг говеждо или телешко месо от бута
• 3 моркова
• 1 парче целина
• 1 корен магданоз
• 1 парче алабаш
• 1 малка необелена глава лук
• 1 глава сух чесън
• пера от пресен чесън
• 1-2 шушулки зелен фасул
• 3-4 розички карфиол
• 1,5 л вода
• сол
Начин на приготвяне:
Заливаме месото със студена подсолена вода и го оставяме да се вари. Щом водата заври, намаляваме огъня и прибавяме нарязаните на едри парчета моркови, целина, алабаш, магданозен корен и останалите зеленчуци. Оставяме супата да се вари 2-3 часа на слаб огън, за да е бистра.
Когато месото е готово, го изваждаме, прецеждаме супата и връщаме зеленчуците обратно в нея. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер. Част от супата пресипваме в по-малка тенджера, за да сварим в нея галушките.
Отделно приготвяме средно гъсто тесто от 1 яйце, 1 с.л. олио, сол и 1 ч.ч. грис. Оставяме да престои, за да набъбне грисът. Отделената част от супата поставяме на огъня да заври и пущаме приготвените продълговати галушки /около 2 см/. Варим на слаб огън, докато омекнат. Добре сварените галушки са с мека среда.
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...